Dagens PS

Kina utmanar väst: "Vi är bättre"

En porträttbild av Kinas president Xi Jinping och en annan bild inifrån den kinesiska elbilstillverkaren Build Your Dream (BYD):s fabrik.
Vi har ingen överproduktion, menar Kinas president Xi Jinping. Samtidigt oroar sig ledare i väst för den kinesiska överproduktionen av elbilar. (Foto: Sergei Guneyev AP/TT och Magnus Hjalmarson Neideman SvD/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Billiga kinesiska teknikvaror har översvämmat den globala ekonomin i år, vilket har väckt oro i Washington och Bryssel när västerländska företag klagar över vad de ser som en ny omgång orättvis konkurrens. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kinesiska ledaren Xi Jinping har avfärdat anklagelserna och sagt att “det finns inget så kallat problem med kinesisk överkapacitet.”

Istället hävdar kinesiska tjänstemän att landets elbilar, solpaneler och andra produkter helt enkelt är bättre och mer konkurrenskraftiga än västerländska versioner. Detta rapporterar The Wall Street journal.

Vad är överkapacitet?

Men en titt på Kinas industriella sektor visar tydliga tecken på överkapacitet, särskilt inom branscher som solpaneler, bilar och stål. I vissa sektorer ser situationen ut att försämras, eftersom Kina fortsätter att expandera kapaciteten även när den inhemska efterfrågan förblir svag.

Samtidigt är det inte lätt att definiera överkapacitet, eftersom det är oklart vad “över” syftar på, skriver The Wall Street Journal.

Bör Kinas industriella skala och nya investeringar jämföras med dess nuvarande tillväxt? Med världens tillväxt? Eller med Kinas framtida tillväxt?

Drar nytta av subventioner

Västerländska politiker som ser en våg av billiga varor föredrar den första definitionen. Peking föredrar den andra eller tredje.

Det som är klart är att kinesiska företag sedan 2021 har investerat mer i tillverkning än vanligt, trots att den inhemska efterfrågan och exporten ofta har varit svag. Trenden har varit särskilt tydlig för vissa sektorer som gynnas av Peking och ofta drar nytta av subventioner, som exempelvis elbilar.

ANNONS

Lär bli värre

Medan västerländska politiker främst har fokuserat på hotet från kinesiska bilar har prisfallen hittills varit mycket värre inom stål och solpaneler. Detta eftersom fastighetskrisen i Kina kraftigt har minskat den inhemska efterfrågan på stål och andra byggmaterial. 

Men eftersom Peking föredrar en tillväxtmodell som drivs av tillverkning, snarare än fastigheter och konsumtion, lär problemet med Kinesisk överkapacitet sannolikt inte bli mindre framöver, utan snarare värre.

Läs även: Tuffare än någonsin för svenska företag i Kina. Dagens PS

Läs även: Nu får ingen tala illa om Kinas ekonomi. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Makro

Så kan Trump-tullarna påverka dig

30 dec. 2024
De största ekonomierna och kampen om den globala makten
Spela klippet
Makro

De var världens största ekonomier 2024

30 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]