Inför nästa veckas presidentval i USA oroar sig många för att en vinst för Donald Trump skulle kunna mynna ut i ett handelskris. Men tullarna och sanktionerna mellan världens stormakter har redan satt i gång, vilket fått Kina att slå näven i bordet.
Kina ryter till – tar strid mot EU:s tullar
Mest läst i kategorin
Kinas växande konkurrenskraft på elbilsmarknaden har fått omvärlden att reagera. Ett av de senaste dragen är EU:s sväng mot ökad protektionism.
Peking meddelade på onsdagen att man har lämnat in ett klagomål till Världshandelsorganisationen (WTO) angående EU:s beslut att införa kraftiga tullar på kinesiskt tillverkade elbilar, skriver Fortune.
De extra skatterna, som kan uppgå till 35 procent, tillkännagavs på tisdagen efter att en utredning visat att kinesiska statssubventioner undergräver europeiska biltillverkare. Ett beslut som har mött motstånd från både Tyskland och Ungern.
Kina accepterar inte tullarna
Kina kritiserade Bryssels beslut och förklarade att de inte “godkänner eller accepterar” tullarna. De har även begärt att WTO:s tvistlösningsmekanism ska användas för att hantera frågan.
EU:S handelsschef Valdis Dombrovskis försvarade beslutet och menade att de står upp för rättvisa marknadsförhållanden. Han betonade att konkurrens är välkommen, men den måste ske på lika villkor.
Läs även: PWC tappar mark i Kina och Australien efter skandaler. Realtid
Tullar kan påverka Tesla
Tyskland varnar för att tullarna ökar risken för en omfattande handelskonflikt, som skulle kunna såra en redan stukad tysk bilindustri. Samtidigt kritiserade en kinesisk handelsgrupp beslutet som “politiskt motiverat”, rapporterar Fortune.
De nya tullarna, som träder i kraft omedelbart, kommer att läggas ovanpå de nuvarande 10 procent på elbilar från Kina. Tullarna gäller även fordon tillverkade av utländska grupper i Kina, som Tesla.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.