Kina tänker göra det svårare för ekonomer att få inblick i tillståndet i ekonomin, rapporterar WSJ.
Kina mörklägger viktig makrosiffra
Mest läst i kategorin
Kina har stora problem med den ekonomiska återhämtningen och nu meddelar kinesiska myndigheter att rapporterna om ungdomsarbetslösheten ska upphöra.
Det överraskande beskedet kommer när ungdomsarbetslösheten under lång tid uppges ha ökat spiralartat i Kina och för ekonomer blir det nu svårare att skaffa sig en bild av tillståndet i världens nästa största ekonomi, skriver The Wall Street Journal.
Tidningen berättar att Kinas centralbank samtidigt och oväntat sänkt en rad styrräntor.
Det beskrivs som en nödåtgärd i ett försök att återuppliva tillväxten i ekonomin.
Flera oroande signaler i Kinas ekonomi
Ny statistik visar att tillväxten i utgifterna för kinesiska konsumenter och företag avtog i juli medan landets fabriksproduktion ökade mindre än väntat.
Detta bidrar till “en rad oroande signaler”, uppger WSJ och konstaterar att den kinesiska valutan yuanen på tisdagen försvagats ytterligare.
Under morgonens handlades yuanen för 7,31 dollar, vilket uppges vara den lägsta nivån sedan november 2022.
Kinas valuta är nu nära en rekordlåg nivå och har tappat mer än 5 procent mot dollarkursen sedan början av i år.
I juli sjönk Kinas konsumentpriser, men det finns en rad tecken på att landets ekonomi har problem.
Fortsatt skakigt i viktiga fastighetssektorn
Bland annat pekar WSJ på krisen i landets fastighetssektor där Kinas största fastighetsutvecklare, Country Garden Holdings, tvingats ställa in betalningarna på några av sina obligationer.
Fastighetsjätten har flaggat för en rekordförluster under första halvåret i spåren av vikande försäljning och sjunkande vinster.
Vid sidan av det har makrodata kommit in som visar på en försvagad kredittillväxt i Kina och fallande export.
Där till ökar inte detaljhandeln i önskad årstakt, och industriproduktionen växer inte som väntat.
Och samma dystra utveckling märks i investeringarna i byggnader, maskiner och andra anläggningstillgångar.
Tonar ned riskerna i ekonomin: Ingen deflation
“Det finns ingen deflation i den kinesiska ekonomin, och det kommer inte att bli någon deflation i framtiden”, hävdar dock Fu Linghui, talesperson för Kinas statistikbyrå.
I juli steg Kinas totala arbetslöshet i städerna till 5,3 procent, från tidigare 5,2 procent, vilket enligt WSJ är den högsta arbetslöshetsnivån på fem månader.
Läs även: Ekonomer: Hotet om deflation ökar i Kina Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.