Kina försöker hålla kvar de bolag som redan finns i landet och samtidigt locka till sig nya investerare efter lockdowns. Ett stort problem är att många företag inte längre ser Kina som en attraktiv marknad som de vill investera i.
Kina lockar desperat nya utländska investerare – många flyr landet
Mest läst i kategorin
Att Kina har varit en berg- och dalbana att driva bolag i de senaste åren behöver väl knappast nämnas, och det har gjort att många företag helt enkelt ser sig efter nya marknader att investera i.
Kina dalar som investeringsland
Siffrorna talar sitt tydliga språk där den amerikanska handelskammaren i Kina nu uppger att mindre än hälften av de tillfrågade i sin årliga undersökning rankar Kina som en investeringsprioritet, skriver CNBC.
Sådan knaper statistik har inte landet haft på 25 år och det har nu fått myndigheterna att sätta igång en något desperat charmoffensiv. Handelskammaren drar nu för första gången igång kampanjen “Invest in China Year”, vilket betyder att man inte bara vill hålla hårt i de bolag som redan befinner sig i landet, som Apple och Foxconn, utan även hitta nya investerare.
Bjuder in investerare
Kinesiska representanter har redan börjar ge sig ut i världen till platser som Dubai, Singapore och London för att bjuda tillbaka och inleda samarbeten med bolag som Pfizer och Mercedes-Benz.
USA nämns inte i några aktuella siffror, utan istället är det länder som Sydkorea, Tyskland och Storbritannien som toppade de utländska investeringarna förra året.
Enligt kinesiska siffror så går det dock snabbt uppåt för utländska direktinvesteringar, med eller utan nya charmoffensiver, som ökade med nästan 15 procent i januari, jämfört med för ett år sedan.
Läs även: Nu planerar USA sanktioner mot Kina
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.