I Kina har regimen länge styrt företagandet i skymundan. Nu tar man i högre grad steget ut från “bakom gardinen”, och ökar närvaron också i privata bolag.
Kina: Kommunistpartiet stärker greppet i affärsvärlden
Mest läst i kategorin
I Kina vill kommunistpartiet och dess långvarige ledare Xi Jinping i högre grad än förut se till att också privata företag har en intern partiorganisation, enligt The Economist.
Ökad press på privata bolag
Xi Jinping kom till makten 2012, och från och med 2015 ska statliga bolag se till att partiet har en ledande roll inskriven i företagsstadgarna.
Sedan dess har pressen på privata bolag att göra detsamma ökat.
Senaste nytt
Inflytande på alla nivåer
Enligt The Economist gäller det också företag som har utländska investerare, och det är inte enbart i styrelserummen i Kina kommunistpartiets inflytande ökar. Detsamma gäller ute på fabriksgolven.
Enligt kommunistpartiets regler måste företag som har tre eller fler anställda som är medlemmar i partiet grunda en partigren. Är det fler än sju anställda ska en partisekreterare utses.
Ut i ljuset
Förr pågick påtryckningarna från partiet i skymundan. Nu kommer partigrenar fram från “bakom gardinen”, som partilitteraturen säger.
Kommunistpartiet i Kina börjar också trycka på hårdare för att de här partigrenarna inom företagen ska få mer att säga till om.
Inbäddat i ledningsstrukturen
De nya företagsstadgarna ska innehålla instruktioner för hur partigrenarna ska bemannas, hur de ska finansieras, och bädda in partiet i “företagets ledningsstruktur” – företagsledningen och ledningen för partigrenen går in i varandra, med andra ord.
Asian Infrastructure Investment Bank, med Kina som största ägare, grundades 2016 och har sitt säte i Beijing.
Kanada pausar inblandning
Officiellt finns ingen partistruktur i AIIB, men högsta chefen Jin Liqun är partimedlem, troligen tillsammans med en hög andel kollegor enligt The Economist.
I juni avgick AIIB:s kommunikationschef, kanadensaren Bob Pickard. Han säger att banken “domineras” av partifolk, och Kanada har beslutat att sätta sin inblandning i banken på paus under tiden Pickards uppgifter utreds.
Svårt att bevisa
“Det är svårt att göra kopplingarna mellan dem”, säger Bob Pickard om sina före detta kollegor som han misstänker är medlemmar i Kinas kommunistparti.
“Men det är helt klart att det finns en informell ogenomskinlig situation under ytan där den här gruppen utövar makt”, fortsätter han. “Som ett kollektiv? Det återstår att bevisa.”
Läs även: 40 års dominans bruten – Kinabilar i topp
Läs även: Tesla går med på vapenvila: Priskriget i Kina
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.