Medan Kinas import ökar kraftigt väcker den allt långsammare exporttillväxten oro för den ekonomiska framtiden. Kan världens näst största ekonomi hålla sig flytande?
Kina kämpar när exporten haltar
Mest läst i kategorin
I juli växte Kinas export i den långsammaste takten på tre månader. Med en ökning på endast 7 procent och under prognosen på 9,7 procent, finns det många mörka moln på den ekonomiska himlen.
Analytiker varnar nu för att landets tillverkningssektor kan komma att stå inför svåra tider framöver på grund av västerländska tullar och minskad efterfrågan.
“På grund av baseffekten kan Kinas export hålla sig på ensiffrig tillväxt på kort sikt, men med avtagande extern efterfrågan och tullar kommer exporten att möta större press under andra halvåret 2024”, säger chefsekonomen Lynn Song till Reuters.
Importboom tack vare chipköp
På den ljusare sidan steg Kinas import med 7,2 procent i juli, vilket är en tydlig vändning från juni månads nedgång på 2,3 procent.
Detta uppsving drivs till stor del av kinesiska företags rusning att köpa chip inför förväntade amerikanska restriktioner på teknikexport till Kina.
Kina-strategen Xing Zhaopeng menar att detta är ett försök att framtidssäkra landets teknikbehov.
Senaste nytt
Ekonomisk osäkerhet trots stimulanser
Trots regeringens ansträngningar att stimulera den inhemska efterfrågan kämpar Kinas ekonomi för att återfå fart efter pandemin.
Med en tillväxt på 4,7 procent under andra kvartalet 2024, vilket är under förväntningarna, är trycket på beslutsfattarna att införa ytterligare stödåtgärder stort.
Kinas ledare lovade förra veckan att man skulle ha ett “fokus på konsumtion”, genom att öka inkomster och förbättra den sociala välfärden.
En del av dessa åtgärder inkluderar subventioner för utbyte av gamla apparater, bilar och andra konsumentvaror.
Blandade reaktioner på marknaden
Reaktionen på marknaden var blandad efter att import- och exportdatan presenterades.
Den kinesiska yuanen föll mot dollarn, medan landets aktieindex för blue-chip-bolag steg med 0,2 procent.
Analytiker varnar för att den globala ekonomiska osäkerheten, däribland en oro för en möjlig recession i USA, kan lägga ytterligare press på kinesiska exportörer.
Läs också:
Kina krossar Japan i fordonsexport. Dagens PS
Likvidationer skakar Kinas fastighetsmarknad. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.