Tron på utsikterna i Kina hos amerikanska företag i landet är rekordlåg och många flyttar sina affärer till andra delar av Asien.
Kina i träsket – står rekordlågt i kurs
Mest läst i kategorin
Knappt fler än hälften, 52 procent, av de amerikanska företagen i Kina är optimistiska i synen på sin verksamhet i landet på fem års sikt.
“Ärligt talat, om det var en sak som förvånade mig med undersökningen i år var det den siffran”, säger Sean Stein, ordförande för American Chamber of Commerce, i en kommentar till Reuters.
Det är American Chamber of Commerce som står bakom den årliga undersökningen där resultatet nu visar på den lägsta andelen optimistiska, amerikanska företag i Kina sedan mätningarna startade 1999.
Geopolitiska spänningar oroar sex av 10 företag
Trots att de kinesiska myndigheterna styrd av den hårdföra kommunistiska regimen hävt sina strikta covid-restriktioner med nedstängningar av stora städer är de amerikanska företagen inte särskilt hoppfulla om sina framtida affärer i världens näst största ekonomi efter USA.
En av de största utmaningarna som företagen dryftar i rapporten är spänningarna till USA.
Hela 60 procent av företagen av 325 respondenter anger den geopolitiska oron som en stor orosfaktor.
Även regelverket med en tuffare attityd mot utländska företag nämns som ett betydande hinder i undersökningen som offentliggjorts på tisdagen och refereras av Reuters, som konstaterar att de amerikanska företagen får ta smällen för de alltmer frostiga relationerna mellan USA och Kina och där USA anstränger sig för att blockera export av avancerad teknik till Kina, vilket väckt stark kritik från kinesiskt håll.
Senaste nytt
Nu lockar andra länder i Asien USA:s företag
När USA:s handelsminister Gina Raimondo nyligen besökte Kina klagade amerikanska företag över att Kina blivit “oinvesterbart”.
Läs mer om det: Panikflykt från börsen i Kina: “Investerarna oroliga” Dagens PS
I den nu aktuella rapporten uppger fler amerikanska företag än tidigare, 40 procent mot 34 i fjol, att de överväger att omdirigera investeringar som öronmärkts för Kina till främst Sydostasien, framgår det.
En annan färsk rapport, som nyhetsbyrån också hänvisar till, visar att Indien, Mexiko, Vietnam och Malaysia märkt ett uppsving av investeringar när amerikanska och europeiska företag överger Kina.
Läs även: Nu blottläggs Kinas kaosartade ekonomi Dagens PS
Läs mer: Ännu en bostadsbubbla spricker i Kina Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.