Kinas är delat i sin covidstrategi. Premiärminister Li Keqiang varnar för den ekonomiska kostnaden med hög arbetslöshet medan president Xi Jinping fortfarande jagar noll covid.
Kinas ledare inte överens om covidstrategin
Mest läst i kategorin
Kinas ekonomi skakar redan på grund av lockdowns och det blir inte bättre av att landets ledare verkar ha en delad mening hur man ska gå framåt, uppger Bloomberg.
Kinas ledare är delade i sin covidstrategi
Premiärminister Li Keqiang varnade nyligen för att arbetslösheten – som i mars steg till 5,8 procent – den högsta siffran på två år – är “komplicerad och allvarlig”. Han nämnde dock inte den nollcovidstrategi som landets myndigheter fortfarande jagar, vilka är ett beslut som kommer från president Xi Jinping.
“Deras uttalanden representerar olika åsikter inom covid och dess inverkan”, förklarar Richard McGregor, författare till “The Party: The Secret World of China’s Communist Rulers”.
Samtidigt tillägger han att Kina nu måste ta det nödvändiga beslutet om fler lockdowns verkligen är värda den ekonomiska skadan som de orsakar. WHO har gått ut och sagt att Kina bör upphäva sin nollcovidstrategi eftersom viruset sprids oavsett och ekonomin blir lidande.
Restriktionerna har hårdnat på sistone i både Peking och Shanghai, vilket har resulterat i sociala spänningar med befolkningen i Shanghai som på sina håll varit inlåsta i över en månad.
Xi Jinping bestämmer
Oavsett om det råder delade meningar om hur landet bör hantera covid så är det i slutändan Xi Jinping som bestämmer.
“Några av partiledningen kan mycket väl vara oense med Xi’s politik, men Xi kontrollerar över maktens spakar, så något oliktänkande inom eliten kommer sannolikt inte att avslöjas offentligt”, säger Neil Thomas, analytiker för Eurasia Group.
Nu är frågan hur länge nedstängningarna fortgår och hur pass mycket de drabbar ekonomin.
“Nyckelfrågan är om Li envisas med att tala offentligt om ekonomin,” säger Richard McGregor vidare.
“Då får vi kanske de verkliga förutsättningarna för en splittring.”
Läs även: Makrostatistik lyfter Kinas aktiemarknad
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.