Dagens PS

Kaosvecka på OpenAI – skandal efter skandal

OpenAI
OpenAI har hamnat i konflikt med skådespelerskan Scarlett Johansson. (Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Det har varit en tuff vecka för OpenAI:s Sam Altman, som badar i pengar och framgång men också skandaler och problem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Berättelsen om OpenAI är tudelad – å ena sidan är det en framgångssaga utan dess like, bolaget har växt enormt mycket och är supercentralt för världens största företag Microsofts AI-produkter och OpenAI:s egna ChatGPT har blivit en term alla känner till.

Stal Scarlett Johanssons röst

Å andra sidan plågas företaget av skandal efter skandal. Bara den senaste veckan har företaget hamnat dragit till sig negativ uppmärksamhet för flera saker:

Som Dagens PS tidigare rapporterat har bolaget stulit Hollywood-stjärnan Scarlett Johanssons röst efter att skådespelerskan tackat nej till ett erbjudande från OpenAI.

“Jag blev chockad, arg och kunde inte tro att Mr. Altman skulle använda en röst som lät så kusligt lik min att mina närmaste vänner och nyhetskällor inte kunde se någon skillnad”, säger hon.

ANNONS

Senaste nytt

Aggressiva mot tidigare anställda

Det har också visat sig att OpenAI använder sig av extremt aggressiva metoder mot tidigare anställda, där personer tvingats skriva på avtal om att vara tysta för evigt eller bli av med sina aktier i bolaget. Bolaget fick pudla om det i veckan.

“Det speglar inte våra värderingar eller det företag vi vill vara”, säger en talesperson för OpenAI enligt CNBC.

Dessutom pågår en strid i ledningen av bolaget, som Fortune kallar för ett “inbördeskrig”. I höstas avsattes vd:n Sam Altman av styrelsen men fick komma tillbaka igen efter en revolt bland de anställda. Det hela sägs ha handlat om oro kring säkerheten kring AI.

ANNONS

Säkerhet “på efterkälken”?

Den senaste tiden har flera högt uppsatta personer som oroar sig kring säkerheten lämnat bolaget, däribland ledarna för ett team kallat “Superalignment” som fokuserat på att säkerställa att framtida övermänskliga AI-system kan kontrolleras säkert.

På sin väg ut från bolaget sa forskaren Jan Leike att säkerhet, kultur och processer hamnat på efterkälken på OpenAI till förmån för “glänsande produkter.”

Det låter ju… lovande.

“Det finns något endemiskt inne på OpenAI som kommer upp till ytan genom den ena betydande frågan efter den andra”, säger Daniel Newman, chefsanalytiker på Futurum Group till Fortune.

“Det finns den här kulturen som har vuxit upp ur superhypertillväxt, ur att vara det viktigaste företaget i en av de största trenderna i historien, och nu finns det små tecken på stressfrakturer.”

Läs även: Chocken: Utsattes för deepfake – av Sam Altman (Dagens PS)

Läs även: Open AI och Nvidia – AI-boomens framgångsrika syskonpar (Dagens PS)

Läs även: Open AI:s nya videoskapare väcker beundran och skräck (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS