Dannemora Iron kommer att bryta järn för motsvarande 15 miljarder kronor. Det meddelar gruvans ägare på måndagen. Det är den största affären någonsin i svensk gruvhistoria, och världens första gröna gruva, säger Christer Lindkvist som är vd på bolaget.
"Största affären i svensk gruvhistoria"
Mest läst i kategorin
“Det är det häftigaste jag varit med om”, säger bolagets vd.
Gruvbrytningen kommer att påbörjas 2025 och finansieringen är säkrad fram tills dess genom ett avtal mellan gruvans ägare Grängesberg Exploration och det internationella gruvbolaget Anglo American, som har sitt säte i London.
Uppsalatrakten
Gruvan i Dannemora, Östhammars kommun öster om Uppsala, ska bli den första koldioxidneutrala gruvan i Europa, enligt ambitionerna som görs gällande i den ansökan om tillåtelse att återöppna gruvan som lämnades in i somras.
Malmen i gruvan uppfyller kvalitetskraven som ställs för att producera järnsvamp – en central ingrediens i tillverkningen av miljövänligt stål.
Senaste nytt
“Inte en enda molekyl koldioxid”
“Därutöver väntas koncentratet från Dannmoragruvan ha det lägsta koldioxidavtrycket i världen, inte en enda molekyl”, säger Grängesbergs Explorations vd Christer Lindqvist till Dagens PS:
“Koldioxidavtrycket måste minska och det känns fantastiskt att vi kan gå före i den frågan. Svensk gruvindustri har som mål att vi ska industrin ska vara klimatneutral från 2035. Vi kommer lyckas med det tio år tidigare och först i världen, det är enormt”, säger han.
På måndagen rusade Grängesbergs Exploration på börsen som en effekt, vilket lyfter Stockholmsbörsen till plussidan. För fossilfri ståltillverkning som varit i ropet de senaste åren visar sig metallerna i marken i Östhammars kommun vara alldeles enastående. Och priset blir därefter, berättar han:
“Vi visste inte om vi skulle uppnå den här kvaliteten, men vi har tagit in den bästa expertkunskapen som finns att tillgå och genomfört processtester bland annat i Kanada”.
Skriver svensk gruvhistoria
Det var en chansning – när han funderade på att köpa gruvan 2016 var inte fossilfritt stål och järnsvamp särskilt populärt och inget som Lindkvist tänkte på. Dessutom visste man inte om malmen skulle hålla måttet. Men chansningen bar frukt:
Det resulterade i den nu största affären i svensk gruvhistoria, åtminstone de senaste 100 åren. Gruvan är inte den största men eftersom avtalet sträcker sig över så lång tid, över 10 år, så blir summorna så pass höga.
“Det är det häftigaste jag varit med om”, säger Christer Lindkvist.
Nu sammanfaller mineralbrytningen med två megatrender i världen: Den gröna trenden samtidigt som osäkerheten i världen efter Rysslands invasion av Ukraina ökar efterfrågan på stål när världen rustar.
“Det gör att vi kommer få ett väldigt bra pris för vår produkt”, säger Christer Lindkvist.
Läs mer om gruvnäring:
Plötsligt finns den viktiga metallen “överallt”
Läs även: Svensk gruva i ropet på Stockholmsbörsen
Missa inte: Doldisarna bakom miljardaffärerna
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.