Mitt i all bedrövelse kan rekordbedragaren Bernie Madoffs offer skatta sig lyckliga när deras förluster i historiens största Ponzibedrägeri ersätts till 94 procent. “Det är ytterst ovanligt”, säger brottsskadejurist till Dagens PS.
Jurist: Ersättningen till Madoffs offer exceptionell
Mest läst i kategorin
41 000 människor i 127 länder blev lurade av Wall Street-förvaltaren Bernie Madoff innan bubblan sprack.
Den skrupelfria bedragaren greps 2008 – mitt under brinnande finanskris – och erkände under rättegången året därpå sig skyldig till sina brott varpå domen blev 150 års fängelse.
Nu har alla personer som drabbades av Madoffs sofistikerade Ponzibedrägeri fått tillbaka drygt 47,5 miljarder kronor totalt, enligt USA:s justitiedepartement, har Dagens PS rapporterat med hänvisning till CNN.
Läs mer om det: Bernie Madoffs offer har fått plåster på såren Dagens PS
Ovanligt med ersättning vid bedrägerier i Sverige
Enligt Peter Andersson, brottsskadejurist på Brottsofferfonden, är det “ytterst ovanligt” att personer som utsatts för bedrägeri får ersättning över huvud taget.
“Det är rätt sällsynt att vi kan lämna ersättning vid ren förmögenhetsskada. Det har att göra med hur brottsskadelagen är utformad”, säger han till Dagens PS.
Han tycker det är föredömligt att USA genom sin statligt inrättade fond ersätter Madoffs offer nästan till fullo.
“Jag vet inte hur man inrättat den fonden. Det kan ju ha varit så att man tagit en del egendomar i förvar som han hade innan allt avslöjades och använt sig av dessa, oavsett är det väldigt bra när 94 procent av förlusterna täcks från ett bedrägeri.”
Kan göra undantag – men bara i “ömmande fall”
Som regel är det svårt att få fast bedragare och när det sker har de oftast inga pengar att ersätta sina offer med. För att staten ska gå inte krävs det nästan att den lurade individen blivit helt utblottad och står på bar backe på grund av brottet.
“Man gör då en bedömning i det ömmande fallet om att betala skälig ersättning”, förklarar Peter Andersson.
Ändå har bedrägerier blivit allt vanligare med teknikens framfart, inte minst mot äldre som övertalas via telefonsamtal att göra transaktioner till bedragare med hjälp av Bank-ID, eller Swish
I ett rätt så aktuellt Swish-fall blev en pensionär i Stockholm blåst på 100 000 kronor. Och trots att Konsumentombudsmannen, KO, drev hans ärende i tingsrätten friade domstolen Nordea helt från ansvar. Banken slapp därmed ersätta den 80-årige och drabbade pensionären.
Läs mer här: Dom: Pensionär blåst på 100 000 – bankens fel? News55
Allra-domen blev fängelse och skadestånd
Ett mer relevant exempel till Madoffs bedrägeri är kanske den svenska Allra-skandalen, även om omfattningen inte var lika stor som med Madoffs Ponzibedrägeri.
Svea hovrätt dömde pensionsförvaltaren Allras huvudansvariga till fängelse och att betala skadestånd på cirka 170 miljoner kronor plus ränta på drygt 120 miljoner kronor till de drabbade pensionsspararna, vilket välkomnades av Pensionsmyndigheten som stod bakom skadeståndsyrkandet.
Läs också: Fängelsedömda toppar i Allra attackerar hovrätten Dagens PS
Läs mer: HD nekar prövning av Allra-målet Dagens PS
I slutet av maj 2024 kunde statliga Pensionsmyndigheten göra en första utbetalning till spararna, men beloppet var inte så högt som hovrätten fastställt. Ersättningen var endast 95 miljoner kronor men med reservation för att att det kan komma mer pengar till de berörda spararna senare, dock utan några garantier för det.
Majoriten av Allra-spararna har fått tillbaka en tusenlapp
“Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt”, sade Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson i en kommentar.
De tidigare Allraspararna, totalt 86 401 till antalet, har fått tillbaka mellan 1 000 kronor och upp till 3 000 kronor av alla de pengar som gått förlorade i Allra-härvan. De allra flesta pensionsspararna har fått nöja sig med en tusenlapp i ersättning.
Juristen Peter Andersson på Brottsofferfonden beklagar att möjligheten är så liten till ersättning i Sverige i samband med investeringsbedrägerier och andra typer av förmögenhetsbedrägerier, den är nästan obefintlig, konstaterar han.
Avslår ansökningarna i 95 procent av fallen
“Det finns alltid möjlighet att ansöka om ersättning, men tyvärr är det svårt att få det. I 95 procent av fallen får vi tyvärr avslå ansökningarna.”
Nästan inga EU-länder, om ens något, betalar ut ersättning till bedrägerioffer, konstaterar Peter Andersson och tillägger att lagen endast medger att ersättning ska utgå till personer som råkat ut för våldsbrott.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.