Matförsörjningen i världen är i fara – och ett av de första länderna att drabbas kan bli Jemen, som ber om pengar för att undvika svält.
Jemen ber om pengar – svältkatastrof nära
Mest läst i kategorin
Jemen på den arabiska halvön ser ut att bli ett av de första att drabbas av rejäla konsekvenser för matförsörjningen på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Landet plågas sedan 2014 av ett blodigt inbördeskrig med tiotusentals döda. Fem miljoner lever under förhållanden som är nära svält redan nu, och situationen ser ut att förvärras ytterligare.
90 procent av maten importeras i Jemen
Jemen importerar 90 procent av sin mat, något som blir allt mer problematiskt då både Ukraina och Ryssland är bland världens största veteexportörer, och kriget mellan länderna har fått vetepriserna att rusa. Samtidigt har Indien blockerat all export av spannmål.
“Regeringen och importörerna letar efter alternativa marknader för att importera vete, som Brasilien och andra, för att kompensera för de 45 procent av vetebehovet som kom från Ukraina och Ryssland”, säger Mohammed Al-Ashwal, handelsminister i Jemen.
Landet klarar sig just nu i tre månader på de inköp som gjorts före kriget i Europa började, och världsmarknadspriserna rusade. Därefter är man utlämnade åt omvärldens stöd, och Jemen ber nu om hjälp och pengar.
FN tvingades skära ned
FN:s World Food Program var vid årsskiftet tvungna att dra ned på matransonerna till befolkningen i Jemen, och kan snart behöva skära ner ytterligare. WFP försörjer i nuläget 12 miljoner människor i Jemen med mat.
“Vi tar mat från de fattiga och matar de hungriga. I juni kommer vi att behöva fatta några tuffa beslut om att kanske till och med gå ner till att bara mata fem miljoner, de som verkligen är mest utsatta”, säger WFP:s ansvarige i Jemen, Richard Rogan till Reuters.
Läs även: Katastrof på väg: Global svält – finns få lösningar
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.