Italien tar lärdom av pandemin och följderna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och följer i den rad av länder som planerar för att trygga försörjningen i kristider.
Italien hakar på trenden – statlig förmögenhetsfond
Mest läst i kategorin
Italien planerar att starta en statlig fond för att kunna stötta viktiga delar av landets ekonomi uppger CNBC.
Råvaror och energi
Enligt ministern för företag, Adolfo Urso, handlar det om en fond som ska konsolidera “nationellt strategiska försörjningskedjor” inom råvaru- och energisektorerna.
Pengarna ska enbart gå till företag som är “systemviktiga” eller har “hög potential” säger en italiensk källa till CNBC.
Italien senast i raden
Italien är det senaste europeiska landet som vidtar åtgärder för att säkra de globala försörjningskedjorna.
Tidigare har Irland sagt att man ska starta en statlig förmögenhetsfond, en fond som ska finansieras via skatt på exceptionella vinster och vars pengar ska gå till långsiktiga kostnader som pensioner och infrastruktur.
Minska beroendet av andra
Också Frankrike har presenterat en plan på en investeringsfond, i det fallet för metallråvaror av avgörande betydelse.
Trenden är alltså att EU-länderna, nu också Italien, satsar på att minska sitt beroende av andra länder – som Kina.
Ökad konkurrens
“Det här är ett svar på ökande internationell konkurrens när det gäller råvaror som har avgörande betydelse och försörjningskedjor”, säger Federico Santi, senior analytiker på Eurasia Group till CNBC.
“Först pandemin och senare kriget i Ukraina och den efterföljande energikrisen har avslöjat hur försörjningskedjor är sårbara för politiska och geopolitiska förändringar”, fortsätter han.
“Samtidigt har de massiva investeringarna i den gröna omställningen och relaterad teknologi ökat efterfrågan på de kritiska råvarorna.”
Macron förespråkare
Sedan tidigare har Italien en förmögenhetsfond, etablerad 2011, som har investeringar i energi-, kommunikations- och flygsektorn.
Italiens beslut följer den linje som den franske presidenten, Emmanuel Macron, länge förespråkat.
Han vill att EU-länderna ska minska beroendet av länder utanför regionen, och med de senaste kriserna har hans idéer vunnit mark.
Läs även: Oväntat – kapitalet flödar åter in i Kina
Läs även: Kina – kilen som kan spränga isär EU och USA?
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.