ECB:s räntehöjningar avslöjar farhågor för Italien som euroområdets svagaste länk – och nio av tio ekonomer ser Italien som det största riskområdet.
Italien – Europas svagaste länk?
Mest läst i kategorin
Italien är det land i euroområdet som är mest mottagligt för en skuldkris när Europeiska centralbanken höjer räntorna och köper färre obligationer under de kommande månaderna, skriver Financial Times.
Det säger ett urval av europeiska ekonomer. Nio av tio ekonomer i en Financial Times-undersökning identifierar Italien som det land i euroområdet som “har störst risk för en okorrelerad försäljning på sina statsobligationsmarknader”.
Italien har 145 procent av BNP i skuld
Samtidigt försöker den högerkoalition som styr Italien, under ledning av premiärminister Giorgia Meloni, att följa en väg där man budgeterar för att landets budgetunderskott ska falla från 5,6 procent av BNP 2022 till 4,5 procent 2023 och 3 procent året därpå.
Samtidigt är den italienska statsskulden fortfarande en av de högsta i Europa med drygt 145 procent av bruttonationalprodukten.
Giorgia Meloni har uttryckt bestörtning över ECB:s vilja att fortsätta höja räntorna trots riskerna för tillväxt och finansiell stabilitet.
“Det skulle vara användbart om ECB hanterade sin kommunikation på ett bra sätt, annars riskerar det att skapa inte panik utan fluktuationer på marknaden som omintetgör de ansträngningar som regeringen gör”, sade hon vid en presskonferens förra veckan.
Kritiserar ECB
Den nya italienska regeringen har “givit investerare få anledningar att oroa sig för nu”, säger Veronika Roharova, chef för euroområdets ekonomi på den schweiziska banken Credit Suisse.
“Men oron kan återuppstå när tillväxten avtar, räntorna stiger ytterligare och emissionen tar fart igen”, tillade hon.
Italienska ministrar har kritiserat ECB för dess aggressiva penningpolitiska åtstramning.
Försvarsminister Guido Crosetto skrev på Twitter att ECB:s politik “inte hade någon mening” medan vice premiärminister Matteo Salvini sa att högre räntor “kommer att bränna miljarder i italienska besparingar”.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.