Dagens PS

Investor – ett lok i 1900-talets industri

Investor
Idag är det Jacob Wallenberg som är ordförande för familjeskeppet Investor. (Foto: TT()
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 17 okt. 2024

Det finns få svenska bolag som varit så aktiva på bred front inom svenskt näringsliv som Wallenbergs-sfärens investmentbolag Investor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I jakten på den svenska entreprenörsandan berättar vi om de personer och företag som tillsammans och var och en för sig, lade grunden till dagens Sverige. Här kan du bland annat läsa om:

•Albert Bonnier – grundare av Bonnier-sfären

•Hilda och LM Ericsson som grundade dagens Ericsson

•Ingvar Kamprad – mannen bakom de platta paketen.

•Historien bakom framgångs-sagan Ica

Trevlig läsning!

Det var en orolig tid. Vi skriver 1916 och världen står i brand. Första världskriget har rasat i två år och ingen kan längre förutspå hur länge konflikten kommer hålla på.

Ett krig skapar alltid både problem och nya förutsättningar. Vakna företagsledningar skapar nya möjligheter medan andra går under.

ANNONS

Med oron på världsmarknaden ändrades också styrande lagar. I Sverige beslutades 1916 bland annat att banker inte skulle kunna äga större styrande aktieposter i andra bolag några längre tider.

Detta skapade oro hos vissa av Sveriges större banker, där ägandet av både “egna” bolag och andras, var en del av bankens stabilitet. Och Wallenbergs-styrda Enskilda Banken var inget undantag.

För att inte behöva tappa greppet om det industriella ägande som Enskilda Banken och i förlängningen familjen Wallenberg hade i svenskt näringsliv, bilades sålunda investmentbolaget Investor (börskurs: Investor) 1916 med en första årsstämma den 16 oktober samma år.

Jacob Wallenberg d.ä. fick Investor att växa.
Jacob Wallenberg drev fram Investor på marknaden rejält under 1920- och 30-talen. (Foto: WikiCommons)

Syftet med det nya bolaget var att skapa en struktur för långsiktigt ägande och utveckling av svenska företag. Och med det stora kapital och innehav i bland annat AB Scania-Vabis och AB Diesels Motorer som nu förflyttades från Enskilda Banken över till det nybildade bolaget, kunde Investor redan kommande år, noteras på Stockholmsbörsen.

Långsiktigt arbete

Bolagets plats på den svenska arbetsmarknaden har sedan dess varit stor. Under åren har Investor långsiktigt investerat i många av Sveriges största industriföretag och påverkat och hjälpt till med både utveckling och expansion.

Huvudkontoret i Stockholm
Investors huvudkontor på Blasieholmstorg I Stockholm. (Foto: WikiCommons/I99pema)

Under 1900-talets första halva hade Investor betydande ägande i blanda annat Atlas Copco (börskurs: Atlas Copco), Electrolux (börskurs: Electrolux), Asea och Saab (börskurs: Saab) och var mycket aktiva i dessa bolags internationella tillväxtidé och den blomstrande arbetsmarknad som följde efter andra världskriget.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ökat ägande

Kreugerkraschen 1932, som skakade om hela den svenska ekonomin, ledde också till att Investor utökade sitt ägande i de gamla Kreuger-bolagen Ericsson, SKF och STAB.

På 1970- och 80-talen genomgick Investor en moderniseringsprocess under ledning av Peter Wallenberg Sr. Företaget började diversifiera sina innehav och expandera internationellt.

Investor och ABB
Investor var synnerligen aktiva när Asea slogs ihop med Schweiziska Brown Boweri 1988 Den nya koncernen, som blev verksam den 5 januari 1988, hade intäkter på 17 miljarder dollar och hade över 160 000 medarbetare världen över. (Foto: ABB)

Bland annat var Investor aktiva i fusionen mellan ASEA och Brown Boveri 1988, som skapade ABB (börskurs: ABB). Samtidigt ökade bolaget sitt mångåriga ägande i Astra och var ytterst delaktiga i sammanslagningen till dagens AstraZeneca.

Idag är Investor ett börsnoterat bolag med en bred portfölj av innehav i både noterade och onoterade företag. Företagets strategi fokuserar fortfarande på långsiktigt aktivt ägande och värdeskapande.

Bred portfölj

Aktieportföljen idag består av en imponerade innehållsdeklaration där Atlas Copco, ABB, Ericsson, AstraZeneca (börskurs: AstraZeneca), SEB (börskurs: SEB), Husqvarna (börskurs: Husqvarna), Electrolux och Saab bara är några av de som finns på listan.

Investor har också betydande investeringar i onoterade bolag genom sitt dotterbolag Patricia Industries, samt i tillväxtföretag genom EQT-fonderna.

ANNONS
EQT gör många affärer åt Investor
Genom riskkapitalbolaget EQT görs många av Investors investeringar utanför den traditionella industrin. Här EQT:s vd Christian Sinding. (Foto: Sofia Ekström/SvD/TT)

Trots att Investor är börsnoterat har Wallenbergfamiljen behållit ett betydande inflytande genom Wallenbergstiftelserna, som är de största ägarna.

Stort samhällsengagemang

Utöver de rena affärsintressena har Investor och Wallenbergfamiljen varit engagerade i filantropi och samhällsutveckling genom att via Wallenbergstiftelserna aktivt stödja forskning, utbildning och kultur i Sverige.

Wallenbergsstiftelserna är Investors verkliga ägare.
Det är Wallenbergsstiftelserna som är de största ägarna av Investor och det är också genom stiftelserna som familjen Wallenberg behåller makten och styrningen av Investor. (Bild: Wallenbergsstiftelserna)

Investor fortsätter att vara en central aktör i svenskt näringsliv och en betydande global investerare. Företaget fokuserar på att stödja sina portföljbolag i digitalisering, hållbarhet och internationell expansion, samtidigt som man söker nya investeringsmöjligheter inom tillväxtsektorer.

Stor drivkraft

Sammanfattningsvis har Investor under mer än ett sekel varit en drivande kraft i svensk industri och ekonomi. Genom sitt långsiktiga perspektiv och aktiva ägarskap har företaget bidragit till att bygga upp och utveckla många av Sveriges ledande företag, samtidigt som det har genererat betydande värde för sina aktieägare.

Läs mer om Investor här.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]