Dagens PS

Investmentchefen: Därför är inflationen inte långsiktig

Inflationen långsiktig
Investmentchefen Steven Oh tror inte på hög långsiktig inflation. (Foto: Press/Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 dec. 2021Publicerad: 20 dec. 2021

Inflationen – långsiktig eller inte? Det är en av de stora frågorna som diskuteras bland finansexperter världen över inför övergången till 2022. Dagens PS frågade investmentchefen Steven Oh på Pinebridge Investments.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Omikron, rekordhög inflation i USA, Europa och Sverige. Kris i leveranskedjorna och lång väntetid på många varor. Dessutom risk för kollaps på den kinesiska fastighetsmarknaden där China Evergrande brottas med enorma skuldproblem. Ekonomirubrikerna i både svensk och internationell media,  inklusive Dagens PS, är dystra när året går mot sitt slut. Så vi går mot ett tufft 2022 – eller?

Alla analytiker är dock inte lika dystra. Vi ställde några frågor till Steven Oh, Los Angeles-baserad Global Head of Credit and Fixed Income, Co-Head of Leveraged Finance på det globala investmentbolaget PineBridge. Han tror inte att inflationen är långsiktig – och gällande China Evergrande så öppnar risken också upp för möjligheter.

Vi ser rekordstora inflationssiffror på båda sidor av Atlanten. Bör investerare vara oroliga för att inflationen är långsiktig och att detta kommer att fortsätta under 2022 och därefter?

“Ökad inflation på kort sikt har varit den dominerande oron som centralbankerna har skiftat mot på senaste tiden, vilket resulterat i förväntningar om minskningar av de penningpolitiska stimulanserna. US Fed har fördubblat sin nedtrappning och växlat mot mer aggressiva räntehöjningsprognoser 2022 i en avgjort mer hökaktig ton som svar på inflationsoron. Även om inflationsrisker inte bör tas lätt på, tror vi att en betydande del av inflationen på kort sikt beror på utbudsbegränsningar som ett resultat av covid-effekterna och dessa påfrestningar bör börja lätta mot andra halvan av 2022. Därför kommer inflationen inte att ligga kvar högt när det sker mer av en normalisering från de covid-inducerade obalanserna. Inflationen kommer dock att bli stegvis högre i förhållande till de ultralåga nivåerna före covid när deflationsoro var det dominerande problemet.”

China Evergrande och potentiella spridningseffekter till fastighetsmarknaden har varit ett annat dominerande tema på senare tid, tror du att riskerna för närvarande är rättvist värderade?

“Kinas fastighetssektor har varit bland de få områden på finansmarknaderna som har upplevt betydande volatilitet. Det finns starka underliggande fundamentala risker som uppstår från de hävstångsdrivna excesserna i sektorn och specifikt för företag som Evergrande som tänjde på risktagandet. Men som med de flesta fall när det finns trauma, säljer bra företag ut tillsammans med de dåliga, vilket resulterar i möjligheter till överavkastning. Krediter som leder mot en osäker och ogenomskinlig omstruktureringsprocess är extremt svåra att fastställa ett adekvat verkligt värde. Vi tror att de bästa riskjusterade möjligheterna ligger i de bra affärerna inom fastighetssektorn med stark likviditetstillgång som i slutändan kommer att överleva och i slutändan öka sin marknadsandel. Priset på deras obligationer kommer så småningom att återhämta sig och leda till överlägsna resultat. Därför kommer valet av värdepapper att vara avgörande för investeringsresultatet i Kinas kredit.”

Vilka attraktiva möjligheter anser du att investerare bör leta efter inför det nya året?

“Vi befinner oss i en miljö där det finns mycket liten prisuppskattningspotential (spread compression) på fixed income-marknaderna. Värderingar över de flesta tillgångsklasser handlas på sena cykelnivåer där avkastningsförväntningarna till stor del begränsas av kupongavkastningsresultat. Som tidigare nämnts är ett av de få områden med möjligheter hos kinesiska företag, eftersom de bästa möjligheterna vanligtvis är inbäddade i områden med ökad volatilitet. På en relativ basis, med förväntningar på en stödjande makromiljö och gynnsamma företagsvinster, föredrar vi företagskrediter framför statsobligationer och i synnerhet de med högre avkastning, de mindre durationskänsliga komponenterna under investment grade, särskilt seniora säkerställda lån och CLO-skulder. Det mindre utbudet av privata kreditskulder för små och medelstora företag förblir också ett attraktivt område för att fånga både illikviditet och småföretagspremier för att generera överavkastning. Med betaavkastningen som förväntas bli svag för det kommande året, kommer valet av värdepapper att bli mer avgörande, särskilt på tillväxtmarknader där spridningen av resultat är som störst.”

Läs även: Sverige har högsta inflationen på 28 år

ANNONS

Läs även: Finansräven: Farligt läge på räntemarknaden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]