Dagens PS

Investmentbolaget redo att casha in på sina vinnare

"Jag kan förstå att marknaden vill se att värde realiseras på riktigt” säger investmentbolaget VEFs vd David Nangle apropå aktiens stora substansrabatt. För Dagens PS läsare berättar nu Veckans Börsprofil om bolagets strategi, fintech-marknaden och de olika processer som nu pågår för att "cash in" på sina "vinnare" i portföljen.
"Jag kan förstå att marknaden vill se att värde realiseras på riktigt” säger investmentbolaget VEFs vd David Nangle apropå aktiens stora substansrabatt. För Dagens PS läsare berättar nu Veckans Börsprofil om bolagets strategi, fintech-marknaden och de olika processer som nu pågår för att "casha in" på sina "vinnare" i portföljen. (Foto: VEF)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 20 sep. 2024

“Jag skulle vara väldigt besviken om vi inte inom de närmsta tolv månaderna ser konkreta cash”, säger David Nangle, veckans börsprofil och vd för VEF.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

VEF är investmentbolaget som valt att gå sin egen väg med fokus på fintech i tillväxtländer och en koncentrerad portfölj. Konceptet har knappast tilltalat den trygghetssökande börsen under senare år men nu berättar börs-vd:n för Dagens PS läsare om flera spännande processer för att realisera bolagets egentligen värden när marknaden är på väg att tina.

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.

Namn: David Nangle.

Titel: Vd för investmentbolaget VEF (börskurs VEF), noterade på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista.

Bakgrund: Född och boende på Irland. Verksam inom fintech och olika tillväxtmarknader under hela sin karriär. Vd på VEF sedan starten 2015, tidigare bland annat ING Barings researchteam samt Renaissance Capital i Moskva och London.

Aktuell: Kommer med nästa kvartalsrapport 23 oktober.

1. Många förknippar investmentbolag med en spridd portfölj men ni har valt att fokusera på ett antal större positioner där brasilianska Creditas utgör nära hälften, berätta?

”Vi har alltid haft en fokuserad medveten strategi på tillväxtmarknaden och ”the future of finance”. Det har varit VEF:s huvudtema sedan starten. Tillväxtmarknader har den yngsta, mest teknikvänliga och snabbaste växande populationen på jorden vilket vi gärna vill ha exponering mot. Och inom fintech finns de stora disruptiva företagen som vi känner som Klarna, IZettle eller Tink här hemma. Vi vill hitta motsvarande företag fast på tillväxtmarknaderna. Men vi är emot att ta våra investerares pengar och göra hundra olika investeringar. Vi vill ta vår tid, analysera bolag från både makroperspektiv och prata med entreprenörerna, kunderna och förstå företaget från grunden. Vi träffar kanske 300 till 400 bolag på ett år men gör bara någon enstaka affär”.

Hur ser portföljen ut nu?
”I dag har vi 15 bolag i portföljen, vi vill alltid ta minst 10 till 20 procent i bolaget för att på så sätt säkerställa att vi har en styrelseplats och kan få god inblick. Ju mer information vi har desto mer kan vi satsa på de innehav vi ser som vinnare och på så sätt byggs en större position upp som i fallet med Creditas. Till slut blir resultatet en väldigt koncentrerad portfölj av vinnare. Vi letar efter vinnare som får växa sig stora innan vi säljer och kan gå vidare”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

2. Du sa i en intervju för något år sedan att ni är ”fullt fokuserade på exits”. Gäller det fortfarande och vad kan vi i så fall förvänta oss?

”Det går aldrig att bara fokusera på en sak men det är absolut en tydlig prioritering. En av de viktigaste strategiska prioriteringarna för VEF och mig är att realisera värde, att få in cash. Vi har visat marknaden att vi har en fin portfölj av kvalitetsbolag men det finns inget starkare än att visa marknaden att vi också kan realisera värdena. Det vill vi göra nu. Vi har nu ett antal olika möjligheter till det i vår portfölj. Vi siktar bland annat på börsnoteringar på ett antal marknader. Vi har tre olika innehav som gör ytterligare kapitalrundor som ger oss möjlighet till en partiell exit om vi vill och vi har därtill ett antal bolag som är i M&A-diskussioner. Så med alla dessa olika processer igång skulle jag vara besviken om vi inte innan årsskiftet har sett en affär. Och jag skulle vara väldigt besviken om vi inte inom de närmsta tolv månaderna ser konkreta cash. Marknaden stoppade helt 2022 men nu ser vi under 2024 hur den sakta börjar komma tillbaka”.

Och hur går det för ert största innehav Creditas där det ryktats om en börsnotering?
”Creditas är redo för börsnotering, förmodligen i slutet av 2025. Att vara redo för börsnotering är en sak, att marknaden är det är en annan. Oftast ser du hur klimatet förbättras först på mogna marknader, därefter kommer tillväxtmarknaderna. Men för att vara ärlig så är det viktigaste för mig att Creditas fortsätter att leverera och växer. Vi vill realisera rätt tillgång till rätt pris vid rätt tid.”

3. VEF:s aktie handlas i skrivande stund för strax över 2 kronor, mindre än hälften av ert senaste redovisade substansvärde på 4,45 kronor per aktie. Vad är det marknaden inte förstår?

”För det första vill jag säga att svenska marknaden förstår investmentbolag väl eftersom ni har så många olika. Vissa bolag handlas till sitt substansvärde på ett ungefär, eller till och med till premie. Men det finns också investmentbolag som handlas till rabatt där vi tyvärr ingår. 2021 handlades vi till en liten premie, marknaden blev lite överhettad och trodde allt i portföljen var ”unicorns”. Nu har det svängt åt andra hållet men sanningen är oftast någonstans däremellan. Det jag brukar säga till investerare är att vi nu skrivit ned värdet på allt som inte funkat, att våra stora innehav har kommit igenom de här åren starkare och att jag är väldigt glad över vår portfölj och hur marknaden nu utvecklas. Som vd ska jag vara försiktig med att säga att marknaden har fel men just nu har den det. Jag kan förstå risken man såg 2022 men nu går allt i en positivare riktning. Vi har starka aktieägare så nu handlar det om tid och tålamod men jag kan förstå att marknaden vill se att värde realiseras på riktigt”.

4. Du har varit inom fintech i 25 år, vad är de största trenderna just nu?

”Det går att titta på både utifrån geografi och sektor. Det som är intressant med tillväxtmarknaderna är att de alltid är i olika faser. Det som händer nu i Indien händer om tre år i Pakistan. Just nu spenderar vi mycket tid på Indien som förmodligen är den mest intressanta marknaden i termer av tillväxt, möjligheter och partners. Utifrån sektor så har vi sett många konsumentbolag som gått starkt senaste åren men nu börjar också Business-to-business-företagen att komma igång. Det kan vara små fintech-bolag som exempelvis motsvarigheten till svenska Fortnox (börskurs Fortnox). Vi har investerat i flera bolag av den typen i både Indien och Brasilien.”

5. Hur ser du som utomstående på investerarmiljön i Sverige?

”Det är en fantastisk kapitalmarknad för ett så relativt litet land. Alla är intresserade av aktier och fonder. Det finns så många tidningar, sajter och nätmäklare som Avanza (börskurs Avanza) och Nordnet (börskurs Nordnet) och andra plattformar som Carnegie, Pareto och DNB. Jag träffar investerare som är allt från 12 till 80 år gamla. Det är en bra energi runt aktier och fonder i Sverige som är fascinerande. Det liknar till viss del USA men här är hela samhället intresserade på ett annat sätt”.

ANNONS

Läs mer:

Veckans börsprofil: Investmentbolagets vd: “En dröminvestering” – Dagens PS

Veckans börsprofil: Solenergi-investeraren ser ljuset: “Kostnaden har sjunkit drastiskt” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS