Berkshire Hathaway fortsätter att dra ned på sin exponering mot aktier, och Warren Buffetts bolag har nu rekordhöga 3 475 miljarder kronor i kontanter.
Investmentbolaget bunkrar kontanter – snart rea på börsen?
Mest läst i kategorin
I investmentbolagets kvartalsrapport som släpptes på lördagen framgick att Berkshire Hathaway fortsätter att sälja aktier, bland annat har de sålt av 25 procent av sitt ägandet i teknikjätten Apple.
Warren Buffetts bolag har också sålt andra aktier, bland annat Bank of America för flera miljarder dollar. Totalt sålde Berkshire aktier för 36,1 miljarder dollar och köpte för 1,5 miljarder dollar.
Efter försäljningarna uppgår Berkshire Hathaways kassa i kontanter till hisnande 325 miljarder dollar, motsvarande 3 475 miljarder kronor – mer än dubbla Sveriges statsbudget för 2024.
Inte bekväm med teknik?
Varför “oraklet från Omaha” Warren Buffett agerar på detta vis är förstås en stor snackis på marknaden. En teori är att han tycker att Berkshire varit överexponerade mot Apple, som även efter försäljningarna är det största portföljbolaget.
“Jag tror aldrig att Warren Buffett har varit riktigt bekväm med teknik”, säger Jim Shanahan, analytiker på Edward Jones till Reuters.
Senaste nytt
Laddar för köpläge?
En annan teori är att Berkshire tycker att värderingarna på börsen är för höga och bunkrar kontanter för att kunna köpa i stora mängder om börsen dyker enligt Warren Buffetts devis “Var rädd när andra är giriga och var endast girig när andra är rädda.”
“Mellan raderna i Berkshires senaste kvartalsrapport går en tyst varning att utläsa: Aktier är svindyra just nu”, skriver exempelvis Johan Wendel i Dagens industri.
Relaterat till detta är det stundande amerikanska presidentvalet, ett tänkbart scenario är att Warren Buffett vill sänka risken i portföljen för att kunna agera på olika sätt beroende på vem som har makten i USA framöver.
Ställer frågor till andra investerare
Oavsett vilken anledning Berkshire Hathaway har bakom sitt agerande, så ställer det frågor till marknaden som andra investerare behöver förhålla sig till.
“Berkshire är ett mikrokosmos av den bredare ekonomin. Dess hamstring av kontanter tyder på ett “risk-off”-tänkesätt, och investerare kan oroa sig för vad det betyder för ekonomin och marknaderna”, säger Cathy Seifert, analytiker på CFRA Research i New York till Reuters.
Läs även: Rekordstor kassa hos Buffett när Berkshire dumpar aktier (Dagens PS)
Läs även: Så laddar Wall Street inför USA-valet (Dagens PS)
Läs även: Val och räntor – stökig vecka väntar marknaden (Dagens PS)
ANNONS
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.