Dagens PS

Investmentbolagen fortsätter slå index och fonder

Trots börskrisen i år lyckas investmentbolagen slå index, en trend som varit stark senaste sex åren. (Foto: Pixabay)
Trots börskrisen i år lyckas investmentbolagen slå index, en trend som varit stark senaste sex åren. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 25 maj 2020Publicerad: 25 maj 2020

Oavsett vilken period man väljer fortsätter investmentbolagen att utvecklas bättre än index. För aktieägarna är det goda nyheter. För sverigefonder och indexfonder är det en jobbig jämförelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att merparten av investmentbolagen opererar med en viss belåning har sektorn lyckats slå index hittills i år. Det är en bedrift när börsen går ned. Belåning leder till hävstång och den verkar som bekant i båda riktningarna.

På längre sikt är överavkastningen imponerande. Under de senaste sex åren har ett någotsånär likaviktat index för investmentbolagen (IBI) avkastat hela 116 procentenheter mer än index för de 30 största företagen på Stockholmbörsen. Sverigefonder och indexfonder klarar i bästa fall att hålla jämt skägg med index.

Meravkastningen för investmentbolagen är så stor att den inte kan förklaras av annat än mer framgångsrik förvaltning. Att förvaltningskostnaden oftast är lägre för investmentbolagen påverkar, men är av mindre betydelse.

Börsens största investmentbolag Investor är ett bra exempel. Investor har slagit Stockholmsbörsen på både lång och kort sikt. Och det har varit med bred marginal. Förvaltningskostnaden för Investor uppgick förra året till 0,11%. Det kan jämföras med Sverigefonderna som ligger på minst 1%. Även indexfonder har en högre förvaltningskostnad än Investor.

Källa: Investor

Men Investors överavkastning mot Stockholmsbörsen är som synes högre än någon procent per år. Investors ledning har helt enkelt varit skickliga i att sköta sin portfölj med innehav i såväl noterade som onoterade bolag.

Men Investor är inte bäst i klassen. Den lysande stjärnan är Latour. Sedan starten 1985 har Latour haft en genomsnittlig avkastning per år på 24% att jämföra med 13 % för Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar. Det är inget annat än världsklass signerat huvudägaren Gustaf Douglas samt den långvarige, men nu avgångne, VD:n Jan Svensson.

Det gäller att välja rätt

ANNONS

Nu är det dock inte alla investmentbolag som går bra och förtjänar beröm. Såväl Ratos som Havsfrun har varit usla investeringar och utvecklats betydligt sämre än Stockholmsbörsen. Ratos har kommit dit genom dåliga investeringar under de senaste åren. Havsfrun genom en ytterst tveksam affärsidé.

Havsfrun förvaltar bara 160 Mkr men hade i fjol en förvaltningskostnad på 7 Mkr. Det ger en förvaltningskostnad på över 4 procent. Kapitalet placeras i andra fonder, mestadels hedgefonder, som i sin tur har en förvaltningsavgift. Att Havsfrun bara levererat 3 procent per år i effektiv avkastning sedan 2010 är inte förvånande. Mer förvånande är att inte aktieägarna har protesterat mera.

Avkastningen för Ratos och Havsfrun relativt Latour är dramatisk. Allt är inte således inte guld som glimmar i sektorn. Det gäller som alltid att göra sin hemläxa som investerare.

Läs mer från Investerardygnet >>
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS