Dagens PS

Investerare: Sprid riskerna i din kryptoportfölj

kryptovalutor
Sprid riskerna när du bygger upp en kryptoportfölj, men satsa inte mer än du kan bli av med. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 31 jan. 2022Publicerad: 31 jan. 2022

Bitcoin och etherium rasar, och drar med sig andra valutor i fallet. Reaktionen kommer i samband med centralbankernas räntehöjningar och andra länders regleringar. Så hur diversifierar du din kryptoportfölj?

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har pågått en debatt om huruvida bitcoin och liknande kryptovalutor skulle kunna fungera som en värdereserv i likhet med guld, eller om dessa valutor svänger i samma takt som värdepapper på börsen.

Så långt verkar facit visa att kryptovalutor inte är det nya guldet. Om något verkar nedgången tydligare för kryptobranschen än för andra branscher efter att bland andra Federal Reserve höjt räntan.

Sajten Quartz sammanfattar frågorna som många ställer sig just nu. Man konstaterar att vana investerare vet att kryptovalutor är volatila och använder detta för att bedriva spekulativ handel. Samtidigt är det många som investerat i bitcoin som inte är vana vid svängningarna.

Satsa inte mer än du har råd att förlora

För dem gäller det enligt Eric Ervin, hedgefondförvaltare i kryptofonden Blockforce Capital att främst tänka på huvudregeln: satsa inte mer än du har råd att förlora. Han menar att gränsen går vid 3 procent av inkomsten för investeraren.

När man väl har bestämt sig för vilken summa man har råd att spela med, gäller det att sprida riskerna i sin kryptoportfölj

Eric Ervin konstaterar att explosionen av valutor gör det möjligt at satsa på många fler namn än bara bitcoin. Den som investerar privat kan exempelvis köpa en fond, som gör det arbetet åt en.

Coinbase (COIN) eller Marathon Digital (MARA) kan vara goda alternativ menar Ervin. Ett ännu tryggare sätt att investera är att skippa blockkedjan helt och istället satsa på IBM och Nasdaq, som har exponering för krypto. DeFi-protokoll och NFT:er är andra möjliga investeringsalternativ. Liksom Metaverse. Den som är professionell investerare har det goda utgångsläget att kunna satsa emot krypto genom derivat.

Ervin tycker också att nedgången kan vara ett tillfälle att undersöka vilka valutor som långsiktigt kommer att gå bra.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Så kan du tänka kring din kryptoportfölj

1. Hur vet vi vart kryptovalutorna är på väg?

Ett sätt är att undersöka ”relative strengt index” (RSI), som har tagits fram för att vägleda investerare. Index kan visa om en tillgång i krypto är övervärderad eller inte. På ”Crypto fear and greed index” kan du iaktta hur den aktuella valutan rankas utifrån volatilitet, ur mycket som köps, googlesökningar och sociala medier.

2. Överlever NFT:erna nedgången?

NFT:er, eller Non-fungible Tokens är för många krypthandlare ett sätt att se till att en valuta ökar i värde utan att komma med teorier om kryptovalutor som kanske inte stämmer. Trots att kryptomarknaden krymper verkar NFT:erna just nu gå bra. Priserna för de ledande kollektionerna går upp eller behåller värdet, säger Noelle Achesonpå Genesis Trading ttill Quartz. Det är naturligtvis ingen garanti för att värdet inte minskar senare.

3. Kommer altcoins att bli mainstrem?

Altcoins, kryptovalutor bortom bitcoin och ethereum, upplever häftigare svängningar, och investerare betraktar dem i allmänhet som ett sämre alternativ. Möjligen kan den attityden ändras nu när de två stora alternativen rasar i värde igen. Många altcoins lägger hela tiden till olika nya egenskaper i sina blockkedjor.

4. Hur går det för meme-mynten?

ANNONS

Memecoins är kryptovaluta som ofta inte har skapats för att vara ett investeringsalternativ i första hand, utan bara för skojs skull. Sedan november har flera av dem förlorat stort i värde. Dogecoin har gått ner med hälften, Shiba Inu med 70 procent. Vi vet inte hur mycket dessa valutors speciella karaktär påverkar framöver.

Läs också:

Börsbolagen som har samlat på sig mest bitcoin
Diem går i graven – kryptossatsning avslutas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS