Dagens PS

Intern strid i Tyskland om ryska miljarder till Ukraina

Tyskland ryska miljarder
Finansminister Christian Lindner (till vänster) och utrikesminister Annalena Baerbock (till höger) tillsammans med förbundskansler Olaf Scholz (i mitten). (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 jan. 2023Publicerad: 04 jan. 2023

Tyskland öppnar för att ta miljarder euro i frysta ryska tillgångar och ge dem som krigsskadestånd till Ukraina för att bygga upp landet, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Förbundskansler Olaf Scholz regering stödjer Ukrainas krav på krigsskadestånd, men har ännu inte officiellt tagit ställning för att använda frysta tillgångar från den ryska staten.

Det finns starka krafter i regeringen som trycker på för att göra just detta, men frågan är juridiskt snårig och kräver att landets allierade gör detsamma, enligt personer med insyn i diskussionerna, rapporterar Bloomberg.

Baerbock och Lindner på olika sidor

De inre splittringarna i den tyska regeringen reflekterar också splittringar kring frågan i det internationella samfundet – även i EU och i USA går meningarna isär om vad som bör göras med de ryska tillgångarna som frusits.

I Tysklands koalitionsregering är utrikesministern Annalena Baerbock, tidigare ledare för de gröna, en av förespråkarna för att ge ryska tillgångar till Ukraina, enligt anonyma källor med insyn som Bloomberg refererar till. Hon har länge varit en röst i Tyskland för att driva en tuffare linje gentemot den ryska regimen i Kreml.

På andra sidan debatten finns finansminister Christian Lindner, som leder det affärsinriktade Fria demokratiska partiet (FDP), som är mer försiktig. Han är oroad över att konfiskering av ryska centralbankstillgångar kan skapa ett farligt prejudikat och leda europeiska nationer och deras allierade in i ett lagligt träsk, enligt Bloombergs källor.

Drygt 300 miljarder har frusits

EU och G7-länderna har frusit drygt 300 miljarder euro, motsvarande 3 340 miljarder kronor, i ryska centralbankstillgångar. EU har också frusit runt 19 miljarder euro, 210 miljarder kronor, som tillhör ryska affärsmän med sanktioner mot sig.

Debatten i den tyska regeringen om att beslagta de ryska tillgångarna visar att diskussionerna rör sig från att vara teoretiska till att handla om hur det kan implementeras, men stora hinder kvarstår. Förbundskansler Scholz vill ha alla drag samordnade med allierade och juridiskt snäva, sa källorna enligt Bloomberg.

ANNONS

Vladimir Putins regim i Kreml har sedan tidigare gått i taket över att deras tillgångar frusits.

“Vi pratar om en internationell handling av stöld, i strid med allt”, sa talesmannen Dmitry Peskov den sista oktober.

Läs även: Ryska tillgångar frysta: ”Förlamar deras krigsmaskin”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]