Inflationen i euroområdet har accelererat till den högsta nivån hittills och debatten i den Europeiska centralbanken om hur snabbt räntorna ska höjas intensifieras.
Inflationen i euroområdet slår rekord
Mest läst i kategorin
I maj steg konsumentpriserna med 8,1 procent, jämfört med ett år tidigare. Det översteg medianuppskattningen i en Bloombergundersökning som låg på 7,8 procent. Ökningstakten drevs på av stigande priser på mat och energi efter Rysslands invasion av Ukraina, det skriver Bloomberg.
I Storbritannien och USA pågår räntehöjningar och den Europeiska centralbanken, ECB, förbereder sig för att för första gången på mer än ett årtionde höja räntan. ECB:s ordförande Christine Lagarde indikerade förra veckan att en höjning med 0,25 procent är sannolik vid bankens möten i juli och september.
Inflationen i maj och juni avgör
Chefsekonomen Philip Lane stödde på måndagen den tidslinjen och kallade det för en riktmärkestakt. Vissa tjänstemän vid banken har funderat på en höjning med 0,5 procent för första gången i ECB:s historia, något som skulle spegla det senaste beslutet fattat av USA:s centralbank Federal Reserve.
Enligt ECB:s styrelsemedlem Klaas Knot kommer inflationssiffrorna för maj och juni avgöra om banken fattar ett sådant beslut. ECB-rådsledamoten Ignazio Visco talade på tisdagen emot en mer aggressiv räntehöjning och sade att ECB måste gå vidare på ett ordnat sätt för att undvika eventuell turbulens på obligationsmarknaden.
Snabb nedgång inte i sikte
“En snabb nedgång i inflationen i euroområdet är inte i sikte”, säger Christoph Weil, ekonom på Commerzbank till Bloomberg.
“Även om det inte finns något avbrott i den ryska olje- och gasförsörjningen och om ökningen av energipriserna från år till år faller avsevärt under året, kommer inflationstakten troligen fortfarande att vara runt 6 procent i slutet av året”, säger han vidare till Bloomberg.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.