Yvar du dig när ett nytt höghus byggs, har du inte varit med om när de stora infrastrukturella projekten byggdes. Som Trängslet till exempel.
Trängslet: Ett svenskt framgångsprojekt
Mest läst i kategorin
Det är mycket i det moderna industriella Sverige som kan kopplas till dagen då bocken Kåre kom hem från betet utanför den plats som vi i dag kallar Falun.
Bonden blev förundrad över den röda färgen på Kåres horn, och beslutade sig för att följa efter bocken ut på betet och se var färgen kom från.
Första kopparådern
Det som bonden fann var den första kopparådern, och det som i förlängningen skulle växa till en av Sveriges viktigaste råvaruproducenter, vilket i sin tur kom att kallas Rikets skattkammare.
Det blev också upptakten till AB Stora Kopparberg, som i dag räknas som världens äldsta aktiebolag. Ett företag som haft enorm påverkan på staten Sveriges framväxt, och som var en stor del i den stormakt som landet kom att bli.
Stora Kopparbergs verksamhet kom självklart med tiden att växa sig större än bara i Falun. Med tiden blev också processerna att hantera malmen allt mer energiberoende.
När så dotterföretaget Gränges planerade ett nytt anrikningsverk, med ett för stort energibehov för att kunna realiseras, togs beslutet att bygga Skandinaviens största damm i Österdalsälven.
Senaste nytt
Gamla projektplaner
Att använda älvens fem forsar till kraftuttag var ett projekt som då och då hade diskuterats ända sedan 1920-talet, men aldrig riktigt fått ekonomisk bäring.
Nu, med de annalkande energislukande nyetableringarna, fanns plötsligt den ekonomi som krävdes för att projektet skulle kunna bli verklighet.
80 procent av fallrätterna i området ägdes redan av statliga Vattenfallsstyrelsen, men de övriga 20 ägdes av lokala markägare. Förhandlingarna om att köpa in dessa fallrätter, blev hårda och långa. I juli 1954 kunde dock slutligen projekteringen börja.
Industrins intresse i att bygget skulle komma igång så snart som möjligt var stort, och projekteringen skyndades på i högsta takt.
Snabb start
Redan på nyåret 1955 sattes spaden i jorden.
Istället för flera mindre dammar och stationer, skulle nu en jättedamm byggas.
4000 hektar mark skulle läggas under vatten, dammen skulle bli 120 meter hög och ha en total fallhöjd på hela 142 meter.
Projektet var enormt och beräknades bli klart för drift till årsskiftet 1961-62.
Gränges behövde dock förstärkt elkapacitet redan till 1960, varför det beslutades att projektet skulle drivas på för uppstart ett år tidigare.
Under de fem år som bygget pågick, skapades så många fantastiska produktions-siffror att texten här, skulle bli ett enda långt skrytdokument.
Hur svensk byggnadsindustri på så kort tid kunde genomföra ett av Sveriges största infrastrukturella projekt, ses i dag som nära nog ett underverk.
Stor invigning
I mars 1960 var två av tre generatorer driftsatta och när så invigningen av Trängslet skedde den nionde september 1961, var det en fest utan motstycke.
Landshövding Gösta Elving kunde njuta av en inbjudningslista som rymde Sveriges alla topp-politiker, nationella och internationella industripersonligheter samt kungar och presidenter.
Invigningen blev en manifestation för svenskt kunnande och en uppvisning av politisk vilja och kraft.
I dag pågår ett gigantiskt upprustnings- och utvecklingsarbete för beräknade 600 miljoner kronor av Trängslet.
Vattenmagasinet, som dammen i dag reglerar, motsvarar all kranvattenåtgång i hela Sverige, eller omvandlat i siffror, 880 miljoner kubikmeter.
Läs mer:
Och se en underbar film om bygget av dammen i Trängslet
Utbyggd vattenkraft – som ett till kärnkraftverk (Dagens PS)
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.