Dagens PS

Svenska sprängämnen? Planer på TNT-fabrik i Nora splittrar

Till vänster: Artillerigranater med TNT av amerikansk modell. Till höger: Joakim Sjöblom, vd Sweden Ballistics. (Foto: Public Domain och Daniel Jacobs)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 09 apr. 2025Publicerad: 09 apr. 2025

Sweden Ballistics vill etablera en ny fabrik för TNT i Nora kommun. Med en investering på 800 miljoner kronor syftar fabriken till att stärka den svenska och europeiska försvarsförmågan, men planerna möter motstånd från oroade invånare som fruktar för miljö och säkerhet.

Det har inte tillverkats TNT i Sverige sedan Nobelkrut stängde fabriken i Karlskoga 1998. Det vill Joakim Sjöblom, vd på Sweden Ballistics AB (SWEBAL), ändra på. Företagets planer på en ny fabrik för sprängmedel i Nora kommun har skapat både intresse och ilska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi börjar med intresset. I takt med att svensk och europeisk försvarsförmåga och vapenindustri rustas upp har man kunnat konstatera att en av de stora flaskhalsarna för att skala upp är bristen på trotyl (TNT), som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Joakim Sjöblom berättar att han fick möjligheten att göra något nytt i början av förra året, då han sålt sitt dåvarande bolag Minna Technologies till Mastercard. Han ville göra något som främjade svensk försvarsindustri, och valet föll på en sprängämnesfabrik, för att det var det som efterfrågades mest av industrin, uppger han.

4500 ton TNT per år

I januari 2025 presenterades planerna på att fabriken ska ligga i byn Nor i Nora kommun. Investeringen är på 800 miljoner kronor. Bolaget hoppas att kunna sätta spaden i marken redan i år, med produktionsstart 2027.

“Vi tittade på en rad olika platser i 38 kommuner, valet föll på Nora bland annat för att det redan finns specialistkompetens kring sprängmedel i kommunen”, säger Joakim Sjöblom, vd på SWEBAL, i en intervju med Dagens PS.

Det australiensiska företaget Orica tillverkar sprängämnen för civilt bruk i Gyttorp i Nora kommun, som köpte upp det företag som grundades som Nitroglycerin Aktiebolaget av Alfred Nobel 1864. Det finns i dag bara en fabrik för TNT i Europa, Nitro-Chem i Polen.

“Vi planerar att tillverka 4500 ton TNT årligen. Det innebär en signifikant ökning för Europas kapacitet. Detta kan jämföras med Ryssland som uppskattas tillverka 3,5 miljoner artillerigranater varje år, vilket motsvarar 35 000 ton TNT. Mycket av Europas behov av TNT importeras i dag från Asien, vilket inte är hållbart”, säger Sjöblom.

ANNONS

Senaste nytt

Byråkrati en flaskhals

Behovet av att snabbt rusta upp det svenska försvaret och försvarsindustrin är regering, opposition och näringslivstoppar som Jacob Wallenberg rörande överens om, med hotet från ett aggressivt Ryssland som ritat om den säkerhetspolitiska kartan. Det handlar både om stödet till Ukraina och att rusta upp de egna förmågorna. Efterfrågan och finanseringen finns där, med stöd från svenska staten, EU, banker och privata pengar.

ANNONS

“Ökad produktion tror jag är en väldigt viktigt del i möjligheterna att bygga upp ett starkare försvar snabbt”, sa försvarsminister Pål Jonsson (M) till TT den 25 februari.

Problemen kring en snabb upprustning ligger snarare i långa leveranstider, byråkratiska hinder och att det tar tid för bolagen att skala upp avancerade tillverkningsprocesser.

“Ingen i sektorn är van vid att röra sig så snabbt som vi måste nu”, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics i Karlskoga till SVT.

Närheten till vapenindustrin i just Karlskoga är en annan faktor för valet av just Nora för SWEBAL.

“Det är ju betydligt bättre för kunderna att kunna få TNT 30 minuter bort i Nora än att behöva vänta två månader på transporter från Asien”, konstaterar Sjöblom.

Lokalt motstånd

Så till ilskan – det är inte alla som vill ha en sprängmedelsfabrik där den nu planeras. Bevara Nor är en sammanslutning av drygt 160 personer som organiserat sig för att stoppa planerna. De uttrycker bland annat oro för risken för olyckor, explosioner, giftiga kemikalier, skador på miljön och tung trafik.

“Vi blir fler och fler som går med och vill bevara Nor som det är. Och det är klart att de 350 000 kilo salpetersyra, svavelsyra och andra farliga kemikalier som ska lagras på fabriksområdet oroar boende runt hela sjön”, säger Bengt Ekberg till lokaltidningen Länsposten.

Motståndet är väntat, enligt SWEBAL:s vd Joakim Sjöblom. Tillståndsprocessen med bygglov och miljötillstånd har precis inletts, och frågan kommer i slutändan att behandlas och avgöras i domstol, med eventuella överklaganden.

ANNONS

“Det är en del av att etablera industri. Det är sällan någon som vill få exempelvis ett stålverk eller en sprängmedelsfabrik som granne. Vi har respekt för den demokratiska processen, samtidigt som vi vet att Sverige AB behöver den här fabriken”, säger Joakim Sjöblom, vd på Sweden Ballistics.

Läs även: Krut och TNT – sprängande problem för Europa just nu (Dagens PS)

Läs även: Miljontals drönare kan bli avgörande för Sveriges försvar (Dagens PS)

Läs även: Försvarsbolag kräver långsiktighet: “Ingen kommer framåt” (Realtid)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Bråse startar ny fond
Spela klippet
Börs & Finans

Fonden drog igång mitt i tullkaoset

22 apr. 2025
ANNONS
ANNONS