Nu stryper Kina exporten av två metaller som är centrala för tillverkning av elektronik och halvledare. Analytiker menar att effekten ändå blir begränsad.
Kina stryper export av nyckelmetaller
Mest läst i kategorin
Germanium och gallium är två nyckelmetaller när det gäller tillverkning av elektronik och halvledare.
De två metallerna är också två av Kinas trumfkort globalt. Kina producerar 60 procent av världens germanium och 80 procent av dess gallium, enligt Critical Raw Materials Alliance.
Begränsar exporten
Mer konkret används germanium i fiberoptiska produkter och glasögon för mörkerseende medan gallium är viktigt i produktion av halvledare.
Nu begränsar Kina exporten av de två metallerna, som ett led i kampen mot USA och Europa, rapporterar CNBC.
Det handelskrig på teknikområdet som Kina och USA varit involverade i sedan 2019 har vuxit. USA har svartlistat varor och infört omfattande exportrestriktioner för att komma åt Kina när det gäller viktig teknologi.
Slår tillbaka där man kan
Nu slår Kina tillbaka på de områden där man har sin styrka, som i metaller och material för elektronik och halvledare.
Kinas handelsdepartement sade under måndagen att det kommer nya regler för att få exportera gallium och germanium av ”nationella säkerhetsskäl”.
Ingen av de två metallerna finns naturligt utan är biprodukter av andra processer. Germanium bildas som biprodukt av zinkproduktion, gallium från bearbetning av bauxit och zinkmalmer.
Ser ett effektivt vapen
När man tillverkar majoriteten av världens gallium och germanium anser sig Kina ha ett effektivt vapen i kampen mot USA och EU men analytiker tonar ned det kinesiska hotet på området.
“Ett varningsskott, inte en dödsstöt”, sade Eurasia Group i en kommentar måndag.
USA och Europa importerar inte stora mängder av dessa material, påpekar man och andra länder kan producera dessa metaller. Belgien, Kanada, Tyskland, Japan och Ukraina kan tillverka germanium. Japan, Sydkorea, Ukraina, Ryssland och Tyskland producerar i sin tur gallium.
”Finns alternativ”
Dessutom, påpekar Eurasia Group, finns det potentiella alternativ till dessa metaller.
Kina kan producera dem till en lägre kostnad än andra, men Eurasia Group noterar att Pekings drag kommer att ha en “begränsad inverkan på det globala utbudet givet den riktade omfattningen.”
“De nya reglerna är främst till för att påminna länder som USA, Japan och Nederländerna att Kina har repressalier att ta till och därmed avskräcka dem från att införa ytterligare restriktioner för kinesisk tillgång till avancerade chips och verktyg,” sammanfattar Eurasia Group.
Vill du läsa mer om börs och finans? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Relaterade artiklar:
Kina uttrycker sitt stöd för Ryssland
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.