Dagens PS

Kan man lita på ekonomiska prognoser?

Ekonomiska prognoser
Vilka är bäst på att förutse framtiden? Ekonomer eller metereologer? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Många tidningar och läsare älskar prognoser, vare sig det handlar om väder eller försök att sia om vår ekonomiska framtid. Genom att spekulera i vilka konsekvenser dagens läge borde få så försöker man ge en fingervisning om vart vi är på väg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige bedömer till exempel att bättre tider väntar efter de senaste åren av utebliven tillväxt och hög inflation. Framför allt tack vare den låga räntan, som väntas sätta fart på landets ekonomi.

Och de flesta experterna, inklusive den amerikanska centralbanken, bedömer att USA:s högkonjunktur kommer att klara av en mjuklandning – vilket i klarspråk betyder att man undviker en recession.

Men när man läser ovanstående prognoser kan det vara bra att känna till hur fel prognosmakarna har haft sedan pandemin.

Missade ekonomiska prognoser

Ekonomiska data har de senaste åren sagt en sak – men verkligheten har blivit en helt annan. Framför allt i USA har analytikernas gissningar visat sig bli helt fel med facit i handen, rapporterar Wall Street Journal.

I slutet av 2021 var den samlade bedömningen att USA:s ekonomi skulle återhämta sig kraftigt och öka över 4 procent 2022 – utfallet blev en tillväxt på drygt 2 procent.

För 2023 hade man en mycket dystrare bild, där prognosen pekade på en tillväxt på 0,2 procent. Men utfallet blev även här drygt 2 procent.

För 2024 hade man åter igen en deppig syn och förutsåg innan året hade börjat en tillväxt på 0,9 procent för USA. Men deras ekonomiska data hade fel igen – och tillväxten ser ut att landa runt 3 procent, vilket är högt jämfört med övriga OECD-länder. Snittet ligger under 2 procent.

Facit visar att det är väldigt svårt att gissa rätt om ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Varför blir det fel?

Eftersom ekonomiska prognoser förekommer från allt från statliga myndigheter till välrenommerade banker så är de en lika självklar del av vår vardag som väderprognoserna. De är viktiga verktyg och beslutsunderlag för såväl investerare som centralbanker. Men ändå blir de ofta så fel – varför?

Wall Street Journal menar att den här typen av ekonomiska modeller och analyser kan vara hjälpsamma när man försöker förstå varför marknaden beter sig på ett visst sätt – men att det har väldigt svårt att förklara hur ekonomin kommer att se ut i framtiden.

Det här är också förklaringen till att världens centralbankschefer är så noggranna med att säga att de aldrig lovar räntehöjningar i förväg. De är väl medvetna om att de ekonomiska prognosernas korta bäst före-datum, och är därför redo att ändra sig på given signal.

Sammanfattningsvis kan man kanske säga samma sak om detta som man gör med väderleksrapporten – ta det du läser med en nypa salt, och var beredd på att prognoserna kan ha fel.

Läs även: Snart ingen som kan berätta om vädret. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]