Halvledarkriget fortsätter och förutom att leda till ökad inflation så gör det även att Kina blickar mot sin inhemska marknad för halvledare istället för att exportera till andra länder.
Halvledarkriget – Kinas inhemska marknad räddar landet
Mest läst i kategorin
Bristen på halvledare har varit ett av de stora problemen som världen har dragits med under året, där länder som USA, Japan och Sydkorea därför har utvecklat industrin på egen hand.
Det nya “halvledarkriget” som egentligen handlar om att kunna kontrollera den globala handeln kan inom kort slå hårt mot inflationen, skriver SvD.
USA vill stoppa Kinas framfart
Att USA gör allt för att sätta käppar i hjulen för det kinesiska halvledarmaskineriet råder det ingen tvekan om, sedan USA:s regelverk i början av oktober ger rött flagg till “amerikanska personer som stödjer utvecklingen eller produktionen” av chip vid vissa kinesiska anläggningar som tillverkar halvledare.
Kina tänker dock inte sitta och vänta länge på att sanktionerna slår hårt mot landets enorma industri. Kinas inhemska halvledarmarknad kommer behöva chip i stor skala och kommer därför fungera som ett handelsskydd, en slags buffert, mot USA:s restriktioner. Det uppgav en grupp experter vid ett forum i Shanghai på tisdagen, skriver South China Morning Post.
Ger motsatt effekt
Halvledarindustrin i Kina kommer fortsätta att växa framöver och med USA som försöker minska takten kommer det snarare ge motsatt effekt, menar Wang Ning, chefen för Kinas handelskammare inom elektronik.
Eftersom det råder “en kalla krigets mentalitet” från USA:s håll så kommer halvledarsektorn sannolikt att få ökat statligt stöd, uppgav Wang Ning vid forumet.
Shanghai har stora planer framöver för utökad produktion. Staden som för närvarande står för en fjärdedel av Kinas halvledarproduktion planerar att bygga fem nya industriparker för chip-tillverkning.
Läs även: USA:s regering vill tillverka ”egna” halvledare
Läs även: Fordonsindustrin i kris – så uppstod halvledarbristen
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.