Dagens PS

FM Mattsson: Från kranar och Moraklockor till Nasdaq

Frost Matts Mattsson
Frost Matts Mattsson, mannen som övergav Moraklockorna och började gjuta kranar istället. Och det gjorde han rätt i. (Foto: FMM)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 20 nov. 2023Publicerad: 18 nov. 2023

Året var 1876 när Frost-Matts Mattsson gjöt sin första kran hemma i Östnor. Inte visste han då att det skulle bli starten på ett börsnoterat världsbolag.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag är det småländska Gnosjö som gjort gjort sig känt för den där andan där man går ihop och alltid hjälper varandra i ett samhälle för att gemensamt komma framåt.

Någon sade att man i Gnosjö aldrig säger nej till ett jobb.

För även om inte du klarar av att leverera, finns det säkert någon annan i byn som kan göra det.

I Östnor i Dalarna rådde motsvarande anda redan under 1700- och 1800-talet. Trakten hade då gjort sig känd genom tillverkningen av Moraklockor.

FMM
Gjuteri av bland annat koskällor var en av de verksamheter som några av bönderna i Östnor blev skickliga på. Bland dem Frost Mats Mattsson. (Foto: FMM)

Det fanns gott om skickliga hantverkare bland traktens bönder, som behövde dryga ut verksamheten på åkrarna med något annat inkomstbringande.

Arbetet med klockorna gjordes hemma i gårdarna. Ansvar för tillverkning av delar till klockorna delades ut mellan gårdarna, och sedan monterades det hela ihop och såldes ut i Sverige.

15 000 klockor

Verksamheten tuffade på bra.

ANNONS

Som mest sålde trakten 15 00 klockor per år. En ansenlig siffra för en verksamhet som bedrevs vid sidan av.

FMM
Frost Matts Mattsson iklädd vinterskrud och daladräkt från Östnor. Det var han som såg till att Östnor blev ett namn känt i de flesta rörmokarkretsar världen över. (Foto: FMM)

Just i Östnor hade verksamheten fokuserat på de detaljer som behövde gjutas till klockorna. En av de som gjöt detaljer hemmavid till traktens klockor var Frost Matts Mattsson.

Med den industriella revolutionen kom dock inte bara förenklade metoder för de som drev fabriker och verkstäder. Även konkurrensen från andra bolag, nationellt och internationellt, knackade på dörren – så även i Östnor.

ANNONS

Senaste nytt

Slut för Mora-klockorna

Moraklockornas storhetstid var över och bönderna i trakten fick börja se sig om efter andra sysslor. Frost Matts beslutade dock istället för att fortsätta utveckla sin gjutteknik.

Det beslutet skulle han inte ångra.

1865 lät Frost Matts inregistrera sitt första enmansföretag med inriktning på gjutning av enkla mässingsprodukter såsom pinglor, selbeslag och annat som kunde behövas i trakten.

Verksamheten gick bra och det lilla bolaget kunde snart börja anställa fler händiga personer i verksamheten som växte snabbt.

ANNONS
Mattsson
Den första kranen från 1876. Det var med denna allt startade som i dag har blivit en världsomspännande miljardindustri. (Foto: FMM)

1876 gjöt han sin första kran i mässing. En produkt som han bedömde skulle vara väl behövd på gårdarna i trakten.

Kranen blev en uppskattad produkt och Frost Matts började serieproducera den och andra liknande varor i det lilla gjuteriet hemma på gården.

I tomrummet efter den nu nedlagda klocktillverkningen, fanns det flera som försökte sig på andra verksamheter. Snart visade det sig dock att det var Frost Matts som hade lyckats bäst.

Alla hjälptes åt

Företagets växande behov sysselsatte snart hela bygden enligt samma arbetsmodell som förr.

Bönderna satt på kvällarna i stugorna och “fixade åt Matts”, och på så sätt kunde produktionen hållas igång med kunnig arbetskraft och enkelt ökas efter behov.

1914 dog Frost Matts.

Företaget som nu fått namnet FM Mattsson, hade då ett 20-tal anställda, och en löpande god orderingång. Sönerna Anders och Karl kunde ta över ett friskt bolag med en ljus framtid.

ANNONS
Mattsson
Hela arbetarstammen på FM Mattsson 1902. (Foto: Östnors byalag)

Vägen till framgång är dock sällan så rak som den ser ut.

Efter en årslång strejk under 1926 på bolaget blev de båda bröderna oense om hur strejken skulle hanteras.

Till slut lämnade Frost Karl med sin fru Anna-Maria och tolv anställda bolaget 1927 och bildade istället Mora Armatur i nya lokaler tvärs över vägen.

Byn delades

Det blev början på en delning av byn där de anställda var lojala med den broder de arbetade hos.

Det förekom till och med slagsmål på byn mellan de båda “lagen” för att hävda att just deras produkter var bättre än de andras.

Delningen blev dock inte bara upphov till bråk på byn. Det blev också starten på en sund konkurrens mellan bolagen, som drev både utvecklingen och resultatet i en positiv riktning.

Mattsson
12 personer följde med Frost Karl och hans fru Anna-Maria över gatan och startade Mora Armatur 1927. (Foto: FMM)
ANNONS

Från dess att Frost Matts hade gjutit den första tappkranen den där dagen 1876, var det just kranar och armaturer som hade blivit bolagets inriktning.

Mer kranar

Så blev det också för de båda bolagen som bildades efter splittringen. Båda behöll företagets fokus på just kranar, och det blev en intressant parallell resa genom decennierna.

FM Mattsson kom mycket att fokusera på den tekniska utvecklingen av kranen som produkt.

Mora Armatur tog istället tidigt miljötänket på allvar med minskad vattenåtgång i fokus.

Mattsson
Från fabriken på FM Mattsson i början på 1980-talet. FMM och Mora Armatur har vuxit tryggt och säkert till att i dag vara en ytterst modern tillverkningsindustri. (Foto: FMM)

Mora Armaturs stora produkt blev först engreppsblandaren och sedan produktserien ESS, som minskade hushållens vattenförbrukning med 40 procent.

Tiden läker till slut alla sår.

2003 återförenades de två bolagen och satsade gemensamt framåt på marknaden.

ANNONS

I dag är bolaget noterat på Nasdaq Stockholms Mid Cap-lista under namnet FMM, och kunde stolt skriva in en omsättning på 1925,6 miljoner kronor i omsättning.

Inte illa för ett bolag som började med en hemgjuten kran.

Läs mer:

Om Martin Olsson – kaffe-entusiasten som blev grossist (Dagens PS)

Om FM Mattsson group här

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS