Regeringen vill göra en storsatsning på ingenjörer. Bakgrunden är en stor kompetensbrist som hotar Sverige. I Karlskoga, med stark försvarsindustri, behöver man tusen nya ingenjörer.
Brist på ingenjörer hotar försvaret
Mest läst i kategorin
Regeringen vill göra en satsning på fler ingenjörer genom att satsa på utbildning och forskning som ska stärka Sverige som ingenjörsland.
Försvarsindustrin drabbas
Bland de områden det ska satsas på finns elektrifiering och batteriteknik, två områden i tiden.
I tiden ligger även försvarets uppbyggnad och utbyggnad. Där lider försvarsindustrin av en ingenjörsbrist som blir alltmer markant.
Senaste nytt
Ingenjörer i tusental
I Karlskoga, med tung försvarsindustri i form av BAE Systems, Saab och underleverantörer, har kommunen ihop med näringslivet i flera år kampanjat.
Anledningen?
Ett behov av 1 000-1 300 ingenjörer i relativ närtid.
“Med ljus och lykta”
Företagen behöver arbetskraft och söker med ljus och lykta.
”Vi har anställt närmare tusen och vi behöver tusen till”, säger Anna Andréasson, Västra Bergslagens industriförening, till SVT.
Attraktiva jobb
Framförallt vill man locka tekniker och ingenjörer.
”Vi vet att det är attraktiva jobb som tillsammans med en bra livsstil kan vara attraktiva för många”, menar Anna Andréasson.
De industriföretag som ingår i VBIF omsätter 10 miljarder kronor per år – innan försvarsindustrin nu behövt växla upp – och har 3 500-4 000 anställda bara i Karlskoga.
Andra grepp
Saab Dynamics har tagit till ett annat drag i takt med att kriget i Ukraina lett till en kraftig efterfrågan och överfulla orderböcker.
Företaget utvecklar vapensystem som pansarskottet AT4, granatgeväret Carl Gustaf och den personburna pansarvärnsroboten NLAW.
Saab Dynamics har ett så stort rekryteringsbehov att Karlskoga inte räcker till, skriver lokaltidningen KT.
Därför har man nu startat ett utvecklingskontor i Karlstad där man på sikt ska anställa 200 ingenjörer – om man hittar dem.
Kompetensförlust
Ur de stora 40-talskullarna av medarbetare går de sista nu i pension och den stora kompetens som finns hos dem i exempelvis försvarsindustrin behöver fyllas på.
Regeringen gör nu en riktad satsning där man under 2024 tillför 62 miljoner kronor för att permanent bygga ut civilingenjörsutbildningarna.
Det handlar även om utbildning på avancerad nivå vid universiteten i Uppsala och Lund samt vid Chalmers i Göteborg, skriver Di.
Betald praktik
Regeringen vill även se en strategisk satsning på höjda forskningsanslag, dock på blygsamma 45 miljoner kr, från och med 2024 men den är då konkret inriktad mot elektrifiering och batteriteknik.
Ambitionen är även att få fler unga att välja en ingenjörsutbildning, och regeringen förstärker satsningen Tekniksprånget som ger unga med examen från natur eller teknik möjlighet till fyra månaders betald praktik på ett teknikföretag.
Få bankjobb – men civilingenjörer är heta – Dagens PS
Upp till 2 000 ukrainska ingenjörer kan komma till Sverige – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.