Dagens PS

Anställda varnar: Katastrofal arbetsmiljö på Northvolt

Northvolt
"Jag kommer att gå. Det är inte värt hälsan även om du jobbar för ett företag med ett fint varumärke. Och när fler följer mitt exempel så ska det bli intressant vilka som i slutändan ska jobba i framtidsfabriken", säger en av de anställda till tidningen Kollega. (Foto: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 maj 2023Publicerad: 11 maj 2023

Anställda vid batterifabriken Northvolt i Skellefteå, som vill stå först i ledet i den gröna omställningen, vittnar om en katastrofal arbetsmiljö med ständig övertid och press att jobba kvällar och helger. Fabriken har skapat tusentals jobb och lockat både svenska och utländska arbetare, men de som har visstidsanställningar och traineeplatser upplever en stor press.

Anställda från utlandet uppges arbeta orimligt många timmar och att säga upp sig är inte ett alternativ då det innebär en stor press att hitta en ny försörjning för att behålla uppehållstillståndet.

Trots att Northvolt vill stå först i ledet när fossilt bränsle byts till förnybar energi, varnar anställda för en tystnadskultur som lagt en skugga över inte bara fabriken utan hela staden.

“Jag kommer att gå. Det är inte värt hälsan även om du jobbar för ett företag med ett fint varumärke. Och när fler följer mitt exempel så ska det bli intressant vilka som i slutändan ska jobba i framtidsfabriken”, säger en av de anställda till tidningen Kollega.

Sjuka av övertid på Northvolt

Nyheten om den dåliga arbetsmiljön publicerades i tidningen Kollega. Där har anställda vid Northvolt i Skellefteå vittnat om en “katastrofal arbetsmiljö”. Anställda har påpekat att många arbetar så mycket övertid att de blir sjuka.

Bland annat handlar det om arbetstider på upp till 12 timmar om dagen – sju dagar i veckan. Northvolt, som tillverkar gröna batterier, har skapat en stor mängt arbetstillfällen i Skellefteå. Förra året rekryterade företaget flera hundra anställda och planerade då att anställa ytterligare 1 000 personer i år.

Även om anställda från världens alla hörn jobbar på fabriken så har inte alla samma förutsättningar. Vissa anställda har traineeplatser och visstidsanställningar, roller som förknippas med att vilja visa framfötterna. Andra, framför allt anställda från utlandet, uppges arbeta orimligt många timmar.

Expansion prioriteras över arbetsmiljö

Northvolts snabba expansion har skapat växtvärk och arbetsmiljön glömdes bort längs vägen, menar anställda. De vill nu att ledningen tar tag i arbetsmiljöfrågan.

Northvolt har kommenterat situationen och säger att de har tagit till sig av kritiken och arbetar för att förbättra arbetsmiljön.

“Vi är medvetna om att det i perioder innebär intensiva arbetsdagar och vi jobbar med olika typer av insatser för att hjälpa våra medarbetare hitta en bra balans”, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt till Kollega.

Läs även: Northvolt-grundaren: Kina-batterier är miljöbovar

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]