Dagens PS

Indien bromsar veteexporten – leder till högre matpriser

vete
Indien håller hårt i sitt vete vilket kan elda på matpriserna ytterligare. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

Indien bromsar veteexporten på en redan ansträngd livsmedelsmarknad. Det kan leda till ännu högre globala matpriser.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Värmeböljor och utbredd torka har slagit ut stora delar av Indiens veteskördar, vilket har fått landets regering att bromsa exporten. Indien har tidigare kommit ut som räddaren i nöden när Ukraina genom kriget inte kan exportera stora delar av sin veteskörd, skriver Bloomberg.

“Om förbudet inträffade under ett normalt år skulle effekten vara minimal, men förlusten av Ukrainas volymer förvärrar problemen”, säger Andrew Whitelaw, spannmålsanalytiker på Thomas Elder Markets i Melbourne.

Indien bromsar veteexport

Istället fokuserar Indien nu på att leverera vete till sin inhemska marknad, och landet kommer även fortsättningsvis exportera vete till länder som skrivit på avtal om livsmedelssäkerhet. Indiskt vete går vanligtvis till Bangladesh, Sri Lanka, Förenade Arabemiraten och Indonesien.

Leder till högre priser

Förbudet till resten av världen ser ut att få priserna på jordbruksmarknaden att skjuta i höjden när den öppnar under måndagen. Vetepriserna har redan rusat både i Chicago och Paris under den senaste veckan – på grund av oro för att extremväder pressar den globala skörden. Indiens nya förbud kommer att öka leveransriskerna, vilket med största sannolikhet kommer leda till ännu högre priser.

Nu haglar kritiken över Indiens beslut från handlarna, särskilt efter att den indiska regeringen, dagen innan förbudet tillkännagavs, uppgav att de skulle skicka handelsdelegationer till länder i Afrika, Asien och Mellanöstern för att undersöka möjligheten att öka veteexporten ytterligare.

Samtidigt vädjar UNWFP –FN:s program för livsmedelsförsörjning till Vladimir Putin att öppna livsmedelslagren och hamnarna i Ukraina så att mat kan exporteras till alla de länder som är beroende av landets livsmedelsprodukter, eftersom omkring 20 miljoner ton spannmål är inlåst i landet.

Läs även: G7 bjuder in Indien – isolerar Ryssland

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]