Indexfonder grundar sig i idén att det är omöjligt att själv slå aktiemarknaden. En ny rapport visar dock att indexfonders framgångar stjälper avkastningsmöjligheterna för passivt kapital.
Indexfonder för stora – skjuter sig själva i foten
Mest läst i kategorin
Nationalekonomer från London School of Economics, Michigian State University och University of California Irvine har analyserat amerikansk börsdata från 2009 till 2019. Och resultatet är slående.
Det stora flödet av kapital till indexfonder har avsevärt ökat chanserna för aktivt förvaltade fonder att slå börsindex, skriver Bloomberg News.
“Om indexrelaterade prisförvrängningar blir mer signifikanta över tid kan de öka lönsamheten för aktiva investeringsstrategier (…) och slutligen bromsa skiftet till passiva investeringar”, skriver forskarna i rapporten.
Starka utsikter för mindre bolag
Nationalekonomerna visar att passiva kapitalflöden till det amerikanska börsindexet S&P 500 har snedvridit bolagsvärderingarna.
Medan de största indexmedlemmarnas värderingar har blivit upptrissade har de mindre bolagen underpresterat till följd av de senaste årtiondets skifte mot passiv fondförvaltning.
Nu visar datan på att indexfonder har berett vägen för en stor uppsida i de mindre indexbolagen.
“Flödet förutspår en hög framtida avkastning på en liten-minus-stor indexportfölj (en portfölj som äger mindre bolag och blankar de större i ett index, reds. anm)”, konstaterar forskargruppen.
Värderingsspiral
Rapporten visar på hur värderingar i bolag som är inkluderade i ett aktieindex blir frånskilt från underliggande fundamentala bolagsaspekter – som tillväxt, omsättning och resultat.
I stället är det fullt möjligt att bolag med historiskt höga värderingar handlas upp ytterligare helt enkelt för att indexförvaltare är förpliktigade att äga aktier i bolaget – utan hänsyn till värdering.
“När priser är snedvridna är vikterna av värderingsvägda index felaktiga, och flöden till indexfonder förstärker snedvridningen”, skriver forskarna.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.