Dagens PS

Ikea betalar 70 miljoner för östtyskt tvångsarbete

IKEA och tvångsarbete
Under kalla kriget nyttjade IKEA tvångsarbetare i DDR, något man nu ska betala för. (Bild: Canva / NTG / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 04 nov. 2024Publicerad: 04 nov. 2024

Ikea har en mörk historia. Under kalla kriget tvingades fångar producera den svenska möbeljättens varor under östtysklands kommunistdiktatur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Möbeljätten Ikea har beslutat att betala 6 miljoner euro, motsvarande 70 miljoner kronor, till en ny regeringsstiftad fond som ska kompensera offer för tvångsarbete under den tidigare östtyska kommunistdiktaturen. Beslutet har tagits för att pressa andra företag att följa efter.

Under kalla kriget tvingades både politiska och kriminella fångar i Östtyskland att producera platta möbler för Ikea. Dessa avslöjanden framkom i svenska och tyska medier för mer än ett decennium sedan, vilket ledde till att företaget inledde en oberoende utredning.

Enligt utredningen, som genomfördes av Ernst & Young, var företagsrepresentanter medvetna om att politiska fångar användes för att komplettera arbetskraften, rapporterar CNN.

Ikea tjänade pengar på politiska fångar

Östtyskland var under Sovjetisk ockupation från 1949 till 1990, vilket resulterade i en strikt kommunistisk stat, DDR. Många fångar arbetade under tvång i landets fabriker, vilket gjorde regionen till en nyckelplats för billig arbetskraft som västerländska företag, inklusive Ikea, använde sig av.

Läs även: SEB: Sämre än väntat för Sverige – sänker BNP-prognos. Dagens PS

Ikea:s Tysklandsavdelning meddelade nyligen att de frivilligt bidrar med 6 miljoner euro till fonden som skapats för att stödja offren från DDR. Det tyska parlamentet förväntas snart rösta om fondens inrättande, en åtgärd som ses som en formalitet.

Toppen av ett isberg

Walter Kadner, VD för Ikea Tyskland, uttryckte i en kommentar att företaget djupt ångrar att produkter tillverkades av politiska fångar i DDR. Han välkomnade fondens etablering som ett steg mot rättvisa för de drabbade.

ANNONS

Dieter Dombrowski, ordförande för Union of Victims’ Associations of Communist Dictatorship (UOGK), beskrev företags betalning som “banbrytande” och hoppas att andra företag ska följa detta exempel.

Tidigare har man varnat för att Ikea bara är “toppen av isberget” när det gäller företag som utnyttjat tvångsarbete i Östtyskland.

Läs även: Bedragarna allt mer övertygande: “Många steg”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS