IEA föreslår bland annat bilfria söndagar och billigare kollektivtrafik för att minska beroendet av rysk olja och undvika en energikris.
IEA:s akutåtgärder: Billigare kollektivtrafik och bilfria söndagar
Mest läst i kategorin
Inför den framväxande globala energikris som har utlösts av Rysslands invasion av Ukraina kan regeringar och medborgare uppnå minskning av oljeberoendet och därmed minska risken för en energikris, det visar en analys gjord av det internationella energirådet IEA, som nu föreslår nu en tiopunktsplan.
“Som ett resultat av Rysslands fruktansvärda aggression mot Ukraina kan världen mycket väl stå inför sin största oljeförsörjningschock på decennier, med enorma konsekvenser för våra ekonomier och samhällen”, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol i ett pressmeddelande.
Minska efterfrågan på olja
Med sin tiopunktsplan, 10-Point Plan to Cut Oil Use, menar IEA att den ekonomiska skadan kan minska genom att minska efterfrågan på olja och därmed även minska Rysslands oljeintäkter. Om planen följs kan oljeberoendet inom fyra månader minskas med 2,7 miljoner fat per dag, vilket motsvarar oljebehovet hos alla bilar i Kina.
Bland de kortsiktiga åtgärder som föreslås finns lägre hastighetsgränser, mer hemarbete, tillfälliga begränsningar av bilar i stadskärnor, billigare kollektivtrafik och virtuella möten i stället för flygresor.
Förändra beteende
“IEA:s medlemsländer har redan gått in för att stödja den globala ekonomin med ett första släpp av miljontals fat ur oljelager, men vi kan också vidta åtgärder på begäran för att undvika risken för en förödande oljekris”, säger Fatih Birol i pressmeddelandet och tillägger att IEA:s tiopunktsplan visar att det här kan göras genom åtgärder som redan har testats i flera länder.
De flesta förslagen i tiopunktsplanen kräver förändringar i människors beteende med stöd av statliga åtgärder och om eller hur åtgärderna genomförs är beroende av varje lands omständighet när det gäller deras energimarknad och transportinfrastruktur samt politisk och social dynamik.
IEA är berett att stödja alla länder med optimering och utformning av åtgärder som passar för dem. I kombination med informationskampanjer har statliga föreskrifter och mandat visat sig vara väldigt effektiva för genomförandet av denna typ av åtgärder.
De tio åtgärdspunkterna:
- 1. Sänk hastighetsgränserna på motorvägar med minst 10 km/h.
Effekt: Sparar cirka 290 kb/d oljeanvändning från bilar och ytterligare 140 kb/d från lastbilar. Observera att effekterna är kortsiktiga och återspeglar implementering i utvecklade ekonomier där det är genomförbart och kulturellt godtagbart, kb/d = tusen fat olja om dagen. - 2. Arbeta hemifrån upp till tre dagar i veckan där det är möjligt.
Effekt: En dag i veckan sparar cirka 170 kb/d, tre dagar sparar runt 500 kb/d. - 3. Bilfria söndagar i städer.
Effekt: Varje söndag sparar cirka 380 kb/d; en söndag i månaden sparar du 95 kb/d. - 4. Gör kollektivtrafiken billigare och stimulera mikromobilitet som promenader och cykling.
Effekt: Sparar cirka 330 kb/d. - 5. Alternativ privat biltillgång till vägar i stora städer.
Effekt: Sparar cirka 210 kb/d. - 6. Öka bildelning och anta metoder för att minska bränsleförbrukningen.
Effekt: Sparar cirka 470 kb/d. - 7. Främja effektiv körning för godsbilar och leverans av gods.
Effekt: Sparar cirka 320 kb/d. - 8. Använd höghastighetståg och nattåg istället för flygplan där det är möjligt.
Effekt: Sparar cirka 40 kb/d. - 9. Undvik affärsflyg där alternativa alternativ finns.
Effekt: Sparar cirka 260 kb/d. - 10. Förstärk införandet av eldrivna och mer effektiva fordon.
Effekt: Sparar cirka 100 kb/d.
I Tyskland har Welt gjort en opinionsundersökning som visar att mer än hälften av tyskarna, 48 procent, stödjer förslaget om bilfria söndagar och 45 procent är emot det.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer:
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.