Dagens PS

IEA: Europa måste förbereda sig på totalt ryskt gasstopp

Chefen för IEA, Fatih Birol, varnar Europa för att Ryssland helt kan stänga av exporten av gas till vintern.
Chefen för IEA, Fatih Birol, varnar Europa för att Ryssland helt kan stänga av exporten av gas till vintern. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 juni 2022Publicerad: 22 juni 2022

Internationella energirådet, IEA, menar att Europa omedelbart måste förbereda sig för att den ryska gasexporten helt kan avbrytas i vinter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

IEA varnar Europa och menar att den ryska gasexporten helt kan avbrytas i vinter och uppmanar regeringar att hålla åldrande kärnkraftverk öppna och vidta åtgärder för att minska efterfrågan på gas, det rapporterar Financial Times.

Chefen för IEA, Fatih Birol, säger att Rysslands beslut att minska gasexporten till Europa, som kom förra veckan, kan förebåda ytterligare minskningar. I en tidigare intervju med Financial Times sade han att Europa bör vara redo för att rysk gas stängs av helt.

Vill öka sitt inflytande

Fatih Birol sade att ju närmare vintern vi kommer, desto bättre förstår vi Rysslands intentioner och att han tror att minskningen av gasexporten är ämnad att göra så att Europa inte kan fylla på sina gaslager och därmed öka Rysslands inflytande under vintermånaderna.

Enligt Fatih Birol är akuta åtgärder, som att åter starta gamla kolkraftverk för att minska behovet av gas, berättigade på grund av krisens omfattning, trots oron för de ökande koldioxidutsläppen som det kommer ge.

Ökade utsläpp kompenseras

Han menar att ökningen av koldioxidutsläpp på grund av en tillfällig ökning av förbränning av förorenande kol, kommer kompenseras av att Europas planer för att minska beroendet av importerade fossila bränslen och bygga upp produktionskapaciteten för förnybar energi accelererar.

Han varnar dock för att de åtgärder som regeringar i Europa hittills har vidtagit inte går tillräckligt långt om den ryska exporten av gas helt avbryts, och han anser att länder bör göra allt de kan för att spara på sina gaslager och försäkra sig om att de kan fyllas på innan vintern.

Tidig varning i Sverige och Danmark

ANNONS

På tisdagen tillkännagav Sverige och Danmark de första stegen i sina nödplaner för att rädda gasförsörjningen, ingen av planerna inkluderar än så länge ransonering av gas, skriver Financial Times.

De båda ländernas energimyndigheter utfärdade på tisdagen en tidig varning om bristande gasleveranser, den svenska varningen gäller de södra och västra delarna av landet, det framgår av ett pressmeddelande.

“Tidig varning är den lägsta av tre möjliga krisnivåer för gas och innebär inte en neddragning av gasleveranser i Sverige. Det är en signal från Energimyndigheten, till branschaktörer och gaskonsumenter anslutna till det västsvenska gasnätet, om att gasmarknaden är ansträngd och en försämrad gasförsörjningssituation kan uppstå. Försörjningssituationen för gas i Sverige är fortsatt robust. Lagren i Europa, och i den svensk-danska delen av systemet, är välfyllda inför hösten”, skriver Energimyndigheten i pressmeddelandet.

Minskat beroendet av rysk gas

Sen Ryssland invaderade Ukraina har Europa minskat sitt beroende av rysk gas till cirka 20 procent av den totala importen, som innan kriget började var 40 procent, detta enligt ICIS, skriver Financial Times.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tyskland återupplivar gamla kolkraftverk för att spara på gas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]