Dagens PS

Hur rätt låg du? Här är årets vinnarstrategier

Hur rätt låg du? Här är årets vinnarstrategier
Väl beprövade investeringsstrategier hamnade förvånansvärt nog i bottenskiktet under året. (Foto: Pexels)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 28 dec. 2020Publicerad: 28 dec. 2020

De som satsade på att vara med på börsintroduktioner och undvek att följa insiders bäddade för en bra avkastning under 2020.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i alla fall den bästa respektive sämsta strategin på aktiemarknaden globalt. De svenska investerare som hoppade på börsintroduktionerna i K2A Fastigheter (+191 %) och ReNewCell  (+159%) i år är att gratulera och bra exempel på hur börsintroduktioner har utvecklats.

Tillväxt var vinnare

Även om börsintroduktionen var den överlägset mest lyckade strategin så finns det fler vinnarstrategier. Tillväxtbolag i alla dess former har gått bra.

Bäst har det gått för små tillväxtbolag. E-handelsbolagen Lykos och Boozt är två bra svenska exempel.

När tillväxtbolag utvecklats bra brukar värdeaktier utvecklas dåligt. Och så var fallet också 2020. Stora värdebolag var den näst sämsta ringhörnan att vara i. Banker och energibolag gjorde få investerare glada under året.

Spin-offs funkade inte

Lite överraskande återfinns några klassiska vinnarstrategier i bottenskiktet. Företag som återköper aktier och/eller sätter något dotterbolag på börsen brukar värderas upp.

Så var inte fallet 2020. Tvärtom. Likaså var det tummen ned för företag med hög direktavkastning.

Telia är ett av många exempel på Stockholmsbörsen där hög utdelning inte räckte för att leverera positiv avkastning under året.

ANNONS

(Källa: Koyfin)

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]