Den senaste tidens bankkriser i USA, Schweiz och Tyskland påverkar även svenskarnas fondsparande. Dagens PS reder ut.
Hur påverkas mina fonder av en bankkris?
Mest läst i kategorin
De senaste veckorna har varit en minst sagt turbulent period, där kulmen nåddes med kollapsen av Silicon Valley Bank i början av mars.
Många undrar säkert: vad händer med mina pengar nu?
Alltid en risk
Investeringar i fonder och aktier innebär alltid en risk. Man måste vara medveten om det faktum att man kan förlora hela eller delar av sina investerade pengar.
Men den som investerat i en fond, kan ändå känna en viss trygghet.
“Om man investerar i en fond, som i sin natur investerar i en mängd olika bolag, så kommer effekten av enskilda konkurser eller stora kursfall i enskilda bolag vara begränsad. Riskspridning är A och O”, säger Johanna Englundh, redaktör på Morningstar, till Dagens Nyheter.
Senaste nytt
Se över dina fonder
Det kan också vara fördelaktigt att ha fonder som investerar i olika marknader – och därmed sprida riskerna.
“Se över din totala portfölj och kolla om dina fonder skiljer sig från varandra, eller om du har flera som investerar i liknande värdepapper. Om du har ett par olika fonder som investerar i olika marknader och branscher behöver du inte vara orolig på lång sikt”, säger Johanna Englundh.
Investera mer – om du kan
Det är viktigt att man inte heller ger upp sin sparstrategi på grund av oro över marknaden, enligt Johanna Englundh. Men däremot kan man behöva göra vissa ändringar.
“Eventuellt att man kan behöva justera portföljen utifrån sin riskvilja nu när börsen visar hur turbulent den kan vara”, säger hon.
Men ingenting ont som inte har någonting gott med sig – en börsnedgång kan ibland bidra till bättre köptillfällen.
“Om du är en långsiktig investerare och har utrymme i din ekonomi kan detta således vara ett tillfälle att faktiskt köpa på dig fler fondandelar till ett lite lägre pris. Sen hur länge marknaden är stökig är omöjlig att förutspå”, säger Johanna Englundh.
Läs även: Vad händer med mina pengar om banken kollapsar?
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.