Favorit i repris? Det verkar som att september härmar sin föregångare augusti och inleder hösten med nedgång flera dagar i rad. Efter en svagt positiv inledning segnade börsen ihop på dystra siffror från USA.
Hösten tar sig in på börsen – nedgång två dagar i rad
Mest läst i kategorin
Stockholmsbörsen har svängt fram och tillbaka runt nollan under dagen fram till att börserna öppnade i USA. Där öppnade börserna på rött och då var inte vår egen börs sen med att ta efter.
Fortsatt dyster industri i USA
Bland annat fick vi i dag se fortsatt låga siffror från inköpscheferna i USA:s industri, och de är svaga. Redan i juli var siffrorna skrämmande, och trots att siffran är något bättre är den alltså fortfarande låg.
“ISM bidrar med ännu en liten pusselbit till bilden av att USA bromsar in. Men är inbromsningen lagom skarp för att röja väg för räntesänkningar från centralbanken Fed, och samtidigt mild nog för att undvika recession, fallande vinster och skenande arbetslöshet?”, skriver Nils Åkesson på Dagens Industri.
Gruvbolag ger dålig start på hösten
Nedgången på Stockholmsbörsen leddes framför allt av gruvbolagen som har haft en tuff dag i hela världen efter att Goldman Sachs har sänkt prognosen för priserna på koppar och aluminium.
Boliden (börskurs Boliden) gick till slut ner över 5 procent, men av bolagen på OMXS30 är det bara sju bolag som har klarat sig från nedgången. Sammantaget är OMXS30 ner knappt 1 procent på tisdagen.
De två vinnarna bland storbolagen på tisdagens börs är i så fall Getinge och Essity.
Getinge fortsatte den återhämtning som bolaget inledde efter att ha störtat på gårdagens nyhet om en stor avskrivning. Nu har återhämtningen till och med övergått i en uppgång och bolaget når i dag sin högsta värdering sen i maj.
Läs mer: Vad händer med tillväxten när vi blir färre? Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.