Gång på gång åker USA:s ränteoptimister på pumpen och tvingas flytta fram förväntan om när räntan sänks, “vi är tillbaka på ruta ett”, säger toppekonom.
Hoppet om USA-räntan "tillbaka på ruta ett"
Mest läst i kategorin
Wall Streets investerare trodde till helt nyligen att USA:s centralbank Federal Reserve skulle inleda sina räntesänkningar redan i mars.
Den förhoppningen har nu grusats av Fed, som inte vill gå för snabbt fram med nedtrappningen av sin aggressiva penningpolitik även om inflationen återkommande faller tillbaka.
Det finns farhågor om en global ekonomisk avmattning, dessutom gäckar den geopolitiska oron världsekonomin. Särskilt konflikten i Mellanöstern mellan Israel och terrorstämplade Hamas.
I USA visar dessutom makrostatistik att ekonomin är motståndskraftig.
Snacket om räntesänkningar vilda gissningar
“Räntesänkningar bygger på antagandet att en avmattning är på väg. Med tanke på att det inte verkar vara fallet just nu är vi tillbaka på ruta ett”, säger Torsten Slok, chefsekonom på Apollo Global Management, till The Wall Street Journal.
Det som talar mot räntesänkningar just nu är bland annat den amerikanska lönetillväxten och en stark arbetsmarknad, som driver på konsumtionen.
Exempelvis, skriver WSJ, ökade det viktiga detaljhandelsindexet från Johnson Redbook med 6,1 procent förra veckan.
Det är tydligt, konstaterar tidningen, att USA:s ekonomi “fortsätter att slå förväntningarna” vilket hindrar Fed från att gå fram med omedelbara räntesänkningar då det ökar risken för bakslag med inflationen.
Senaste nytt
Marknaden i USA lägger alltid ribban högre – och får fel
I Feds kommunikation i december hette det att tre räntesänkningar kan komma i år, men då gav marknaden uttryck för att dubbelt så många räntesänkningar (sex stycken) var mer sannolikt.
Sedan Fed deklarerat att ingen räntesänkning kommer i mars har investerarna prisat in att en första sänkning av den amerikanska referensräntan kommer i maj.
Att det låter så här i finanskvarteren i New York är i sig inget ovanligt.
Enligt WSJ har investerarna (felaktigt) satsat på räntesänkningar återkommande under nästan ett decennium efter finanskrisen 2008-2009, framgår det.
Förvaltare: Kanske inte blir en enda sänkning i USA i år
Mike Best, en portföljförvaltare för högavkastande obligationer på Charlotte, NC-baserade Barings, säger till tidningen att det nu är fullt möjligt att det inte blir en enda räntesänkning i USA i år.
Det är ett helt annat scenario det än vad marknaden ständigt trummar ut.
Och för USA-börserna, som startat året med flera stängningsrekord, kan det innebära en riktig kalldusch om räntorna inte sänks.
Samtidigt behöver det inte betyda draperi ned för aktiemarknaden, påpekar Marko Papic, chefsstrateg på Santa Monica, Kalifornien-baserade Clocktower Group, i WSJ-artikeln.
Om den amerikanska ekonomin står stark kan det få positiv effekt på aktiemarknaden, som kan gå hausse ändå, säger han.
Chefsstrateg: Obligationer utgör största risken just nu
“Antalet räntesänkningar spelar ingen roll, det gör makrobakgrunden”, slår chefsstrategen fast.
Värsta mardrömmen är om inflationen biter sig fast på en hög nivå, det skulle i så fall hålla kvar räntorna på en hög nivå och “potentiellt utlösa en destabiliserande försäljning på obligationsmarknaden som skulle kunna sprida sig till aktier”.
Senaste inflationsavläsningen visade ett KPI (konsumentprisindex) kom in på 3,4 procent.
“Den största risken för aktiemarknaden just nu är obligationsmarknaden”, säger Papic till WSJ.
Läs även: Ekonom varnar för “skuldernas årtionde” Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.