Mer olja från Opec-länderna. Fallande oljepriser – och nu tar marknaden in möjligheten att vi får ett större utbud än efterfrågan.
Högt spel om olja – billigare men till vilket pris?


Mest läst i kategorin
Oljeexport är en viktig del av Rysslands ekonomi och en källa till ekonomiskt inflöde västländerna försökt strypa under åren av rysk aggression mot Ukraina.
Det har man exempelvis gjort genom det oljepristak G7-länderna införde.
Nu är vi i en annan fas. Under mars meddelade den nya amerikanska regimen under Donald Trump att man kommer att höja tullarna på rysk olja.
Då kan vi snart dessutom få se Opecs oljekartell åstadkomma en prissänkning själv genom ökad produktion.
“Opec tror inte de kan vinna oljekrig mot Trump”. Dagens PS
Börjar producera mer olja
De åtta oljeproducerande och exporterande länderna inom Opec+ vill låta en viktig restriktion för oljeproduktion löpa ut efter dess slutdatum1 april.
Det innebär att Opec och andra oljeproducerande länder, inklusive Ryssland, kan öppna oljekranen och producera mer direkt.
Genom att göra det upphäver de beslutet från 2023 om att minska den dagliga produktionen med 2,2 miljoner fat.
Beskedet lämnades i början av mars och orsakade betydande lättnader på oljemarknaderna, konstaterar Frankfurter Rundschau.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Får snabb effekt
När finansieringsrestriktionerna hävs kommer ytterligare effekter att synas på pris och marknad.
“Den de facto ökande oljetillgången kommer sannolikt att hamna i fokus och sätta press på priserna”, kommenterar Barbara Lambrecht, råvaruexpert på tyska Commerzbank.
Enligt tyska pressbyrån DPA kommer även priserna på eldningsolja att påverkas, om än med fördröjning eftersom den egentliga eldningssäsongen är över och prisutvecklingen på det området blir mer intressant i höst.
Situationen är annorlunda när det gäller bensin och diesel.
“Om produktionen utökas kommer det definitivt att vara en impuls till billigare oljepriser”, säger Christian Laberer, expert på bränslemarknaden hos Adac.
Liten skillnad vid pumpen
Den överenskomna utökningen av oljeproduktionen antas dock bara få en liten effekt på bensin- och dieselpriserna, några tiotal ören när oljepriset sjunker några dollar, är bedömningen.
Det förutsätter i sin tur att oljebolagen för prisnedgången på världsmarknaden vidare till bensin- och dieselpumparna.
Samtidigt finns en annan aspekt på oljeproduktionen. Tyska Handelsblatt skrev redan i december om att det kan bli ett ”överutbud” på oljemarknaden även utan den nu aktuella produktionsökningen.
Tidningen citerade data från International Energy Agency (IEA) där man framför allt hänvisade till hur efterfrågan i Kina sjunker på grund av en ekonomi på låga varv.
Morgan Stanley har sänkt sin prognos för prisutvecklingen på Brent-råolja och marknaden tar in i beräkningen att vi kan få ett större utbud än efterfrågan på olja.
Det låga oljeprisets framtid – största frågetecknen. Dagens PS
Prisras för olja väntas när Kinas ekonomi bromsar. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

TO3 tillgänglig för teckning