Dagens PS

Extrema vd-löner "moraliskt tveksamt" enligt forskare

Höga vd-löner "moraliskt tveksamt" enligt forskare
Skyhöga löner och bonussystem är "moraliskt tveksamt" och kanske till och med kontraproduktivt. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 22 mars 2022Publicerad: 22 mars 2022

Höga vd-löner och bonusar har inte koppling till hur bra det går för ett företag. Det säger forskaren Alexander Andersson, Göteborgs universitet, i en avhandling.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är tidningen Chef som skriver om Alexander Anderssons avhandling i praktisk filosofi, som går på djupet med kulturen att ge höga chefer skyhöga löner och bonusar.

Dagens PS har tidigare rapporterat om de rekordstora klyftorna mellan direktörer och arbetare, den största någonsin. I fackförbundet LO:s “maktelit” ingår knappt 200 personer på höga positioner, där “maktelitens” genomsnittsinkomst före skatt år 2020 var 21,1 gånger en industriarbetares lön.

Bonussystem kan slå tillbaka

“Direktörer sitter på ganska mycket makt, särskilt de som styr de största börsbolagen – deras agerande påverkar tusentals människors vardag och får lätt konsekvenser som rör hela samhället”, säger Alexander Andersson till tidningen Chef. “Ytterst handlar det om fördelningen av en resurs som i någon mån är begränsad. Hur ska vi distribuera lönerna på bästa sätt?”

Bonussystemen kan också visa sig kontraproduktiva, där en kortsiktig vinst är bättre för chefen än långsiktigt hållbara affärsmodeller. Och om chefen har en jättelön kanske inte ytterligare bonuspengar uppmuntrar till hårdare jobb.

”Med andra ord verkar det finnas effektivitetsskäl som talar mot extremt höga vd-löner”, säger Alexander Andersson till Chef.

Slutsatsen i forskarens avhandling är att de höga direktörslönerna är tveksamma, moraliskt sett. Andersson säger att det inte finns belägg för att de höga lönerna gör företagen mer framgångsrika.

Inga skäl till extremlöner

“Jag tror de flesta accepterar skilda lönenivåer beroende på kunskap och prestation, men de här extrema direktörslönerna verkar det inte finnas skäl till, säger Alexander Andersson. “Kvarstår gör frågan hur stora löneskillnaderna mellan vd:n och de anställda på golvet bör vara ur ett moraliskt perspektiv”.

ANNONS

Alexander Andersson anser att ekonomer bör ta med moralfilosofiska tänkande i teorierna om vd-löner – och att filosofer “behöver lyfta huvudet från böckerna och se hur väl våra teorier kan tillämpas ute i den så kallade verkligheten”.

Läs även: Kvinnorna med högst miljonlöner – Spotifychefen i topp 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS