Berättelserna är många om hur begäret till guld dragit människan ner i fördärvet – frågan ställs på sin spets om ädelmetallen är så trygg som det påstås.
Historiskt slutar guld-hysteri i tragedi – se upp!
![guld](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fscrooge.jpg&w=1200&q=75)
![Ola Söderlund](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2021%2F03%2Fola-DSC_2765-e1616486819210-241x300.jpg&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Investerare rusar som bekant till guld i orostider. Med ett hotande handelskrig orsakat av tullar och fortsatta geopolitiska spänningar flyr många till guld.
Läs mer: Tullar och handelskrig ger rekordläge för guld Dagens PS
Inte minst centralbanker fyller på sina guldreserver och ädelmetallen når nya rekordnivåer. Allt medan bedömare tror att guldruschen håller i sig ett bra tag till.
Hur stabilt är guld – egentligen?
I årtusenden har guld förknippats med rikedom och hög status, men också stabilitet och säkerhet.
Men är det en sanning med modifikation, kan guld rentav bli en fälla? I litteraturen och historien är förhållandet mellan guld och människan komplext.
Detta dryftar brittiska affärstidningen Financial Times i en lång artikel och konstaterar att gulder alltid utsatt människan för moraliska prövningar. Tidningen tar exemplet med kung Midas vars önskan var att allt han rörde vid skulle förvandlas till guld.
Så gick det för Midas och Scrooge
Så blev det men i gengäld kunde han varken äta eller dricka.
På samma sätt resulterade guldfebern hos den girige Ebenezer Scrooge i Dickens “En julsaga” till ett tragiskt livsöde, skriver FT.
Vad kan vi lära oss av detta? Tidningen tror att lärdomen är att den som tillskansar sig rikedomar på bekostnad av andra får betala ett högt pris med någon form av eget mänskligt lidande.
“I Aesops fabler begraver en man sitt guld och gräver upp det varje dag för att räkna det. När en tjuv en dag stjäl skatten är hans sorg enorm – men en förbipasserande påpekar att eftersom han aldrig använde sitt guld, kan han lika gärna ha haft en sten i hålet. Budskapet är att rikedom utan användning saknar verkligt värde”, påminner även FT och förklarar att guld också haft en central betydelse i den ekonomiska historien.
Då hade guld ännu större makt
Så är det onekligen fortfarande men under 1800-talet och början av 1900-talet styrdes många valutor av guldstandarden, framgår det.
Det innebar att pengars värde var direkt kopplat till en viss mängd guld.
“Efter första världskriget återgick Storbritannien till guldstandarden 1925 i hopp om att stabilisera ekonomin. Det visade sig dock vara en dyrköpt strategi som höll arbetslösheten skyhög och kvävde ekonomisk tillväxt”, heter det vidare.
1931 övergav Storbritannien sin guldstrategi. En tung ekonom, John Maynard Keynes, hade då varnat för att landets guldstandard kan slunga britterna in i stagnation med hänvisning till överdrivet sparande och försiktighet i investeringar.
Guld – ett uttryck för kontrollbehov
Inspirerad av Sigmund Freud antydde Keynes att sparsamhet i absurdum psykologiskt kan kopplas till kontrollbehov från barndomen.
Men facit hand har guld emellertid alltid attraherat. Dragningskraften till ädelmetallen består och i USA märks det med ett guldhamstrande, utlöst av konspirationsteorier och misstro mot det ekonomiska systemet.
Missa inte: Priset på guld slår rekord: Dags att köpa eller sälja? News55
Konspiratörerna har sin syn på saken
USA lämnade enligt FT guldstandarden 1971, men då utbröt nästan panik över att dollarn skulle bli värdelös. Misstänksamhet varvades med konspirationsteorier om att beslutet var medvetet för att försvaga USA ekonomiskt.
Fortfarande gror den här skepsisen mot det ekonomiska etablissemanget i extrema politiska kretsar och och där betraktas flykten till guld som en förestående samhällskollaps.
Det finns också individer som förbereder sig på domedagen genom att bunkra guld, mat och andra förnödenheter.
Guldtackor kan inte rädda världen
Men även techmoguler som Open AI:s Sam Altman talar om vikten av att ha guld i sin beredskap. Samtidigt slår stora amerikanska detaljhandelskedjor mynt av att sälja guldtackor till oroliga konsumenter.
Men på vilket sätt skulle guld vara en garant för att klara en samhällskollaps? frågar sig FT och undrar om det inte är bättre att fokusera på att fylla sina förråd med mat och vatten i en sådan situation.
Eller är vi för bländade av guldets glans för att förstå detta banala?
Läs även: Goldman: Då kan guldpriset rusa till 3 300 dollar Dagens PS
Läs vidare: Nu vet vi var schweizarna gömmer sitt guld Dagens PS
Läs också: Amerikaner flyger in guldtackor när priset stiger Realtid
![Ola Söderlund](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2021%2F03%2Fola-DSC_2765-e1616486819210-241x300.jpg&w=1200&q=75)
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
![Ola Söderlund](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2021%2F03%2Fola-DSC_2765-e1616486819210-241x300.jpg&w=1200&q=75)
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.