Dagens PS

Historiens mest värdefulla företag – fyra gånger Apple

Historiens mest värdefulla företag
The Noord-Nieuwland in Table Bay från 1762 av okänd artist. (Foto: Public Domain)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 juni 2022Publicerad: 12 juni 2022

Historiens mest värdefulla företag var fyra gånger större än dagens största bolag Saudi Aramco och Apple: Nederländska ostindiska kompaniet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), det Nederländska ostindiska kompaniet uppskattas som mest ha varit värt 9 360 miljarder dollar med dagens penningvärde och justerat för inflation. Det är mer än 15 gånger Sveriges bruttonationalprodukt för 2020, det vill säga alla varor och tjänster som produceras i landet under det året. Det är också fyra gånger mer än nutidens största företag, oljebolaget Saudi Aramco och techjätten Apple som båda värderas kring 2 400 miljarder dollar baserat på aktiepriset.

Det är förstås en spekulation i sig att värdera historiska företag, men Visual Capitalist slog 2017 ihop värdet på företag som Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, ExxonMobil, Berkshire Hathaway, Tencent och Wells Fargo, McDonalds och 11 till i en graf för att komma upp i samma värde som historiens mest värdefulla företag VOC.

ANNONS
VOC

Jämförelse mellan VOC och moderna företag från 2017. (Grafik: Visual Capitalist)

VOC beskrivs ofta som ett handelsföretag eller ibland ett rederi, men var enligt Wikipedia i själva verket en tidigmodern företagsmodell av en vertikalt integrerad global försörjningskedja och ett protokonglomerat, som diversifierade sig till flera kommersiella och industriella aktiviteter som internationell handel (särskilt i Asien), skeppsbyggnad, produktion och handel med ostindiska kryddor, indonesiskt kaffe, sockerrör från Formosa (Taiwan) och sydafrikanskt vin. Företaget uppnådde nästan ett monopol på handeln mellan Asien och Europa – precis när den exploderade.

Historiens mest värdefulla företag under “tulpanmanin”

Man nådde toppvärdet under 1637, på toppen av “tulpanmanin” där spekulation i tulpanlökar i Nederländerna nådde otroliga nivåer i vad som brukar räknas som världens första och största finansiella bubbla

Det var också världens första “börsnoterade” aktiebolag, då de utfärdade obligationer och aktier till allmänheten i början av 1600-talet. Tillsammans med det Nederländska västindiska kompaniet ses företaget ofta som den internationella grenen av den Nederländska republiken, som hade sin guldålder under tidseran.

Stod modell för fler gigantiska bubblor

Konglomeratet stod också modell för tvåan och trean på listan över historiens mest värdefulla företag – Missisippi Co och South Sea Co. Den franska respektive den brittiska regeringen utfärdade egna monopol på handel enligt nederländsk modell. Värderingen på dessa företag blev oerhört stor på grund av spekulation, men hade lite att göra med verkligheten då företagen knappt lyckades få till någon handel med Amerika. Båda företagens värde kollapsade rejält under 1720, och framhålls även de som bland de tidigaste – och största – exemplen på finansiella bubblor.

ANNONS

Även det Nederländska ostindiska kompaniet började det få det tuffare under 1700-talet, om än något senare. Från 1730 och framåt blev tiderna tuffare med ökad konkurrens från andra företag och andra regioner i världen, samt mättade marknader i Europa. Efter det fjärde Anglo-Nederländska kriget 1780-1784 var både kompaniets och den Nederländska republikens finanser i ruiner. VOC nationaliserades 1796 och upplöstes 1799.

Världshistoriens största företag, börsvärde omräknat till dollar 2022 och justerat för inflation

1) Nederländska ostindiska kompaniet, 9 360 miljarder dollar (år 1637)
2) Missisippi Co. 7 690 miljarder dollar (år 1720)
3) South Sea Co. 5 090 miljarder dollar (år 1720)
4) Saudi Aramco, 4 100 miljarder dollar (år 2010)
5) Apple, 3 000 miljarder dollar (år 2022)

Källor: Howmuch, MotleyFool, The Economist, Visual Capitalist

Läs även: Historiens tio rikaste personer: ”Guld växte som på träd”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Jämför båtförsäkringar

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS