Vem är den hemliga mannen bakom den globala handeln av rysk och iransk olja? Sonen till en av Ayatollah Khameneis rådgivare sägs vara en betydelsefull spelare på den internationella oljemarknaden.
Hemliga Hector får rysk och iransk olja att flöda
Mest läst i kategorin
När Milavous Group hyrde en övervåning i ett lyxigt kontorstorn i Dubai för två år sen hade väldigt få hört talats om firman. Men inom månader gjorde man ett namn för sig själva inom den globala energimarknaden.
Enligt ryktet styrs firman av en man som beskrivs som en av de mäktigaste distributörerna av Irans olja. Från tornet i Dubai har bolaget kammat hem miljarder dollar från försäljningen av råvaror från bland annat Iran och Ryssland, rapporterar Bloomberg.
“Hectors” verkliga identitet
I firmans ledning hittar vi Hossein Shamkhani. Sonen till Iransk tidigare säkerhetschef som än i dag är rådgivare till landets högste ledare Ayatollah Ali Khamenei.
Men ytterst få känner honom vid namn då han i affärer har blivit mer känd som Hector, enligt Bloombergs källor. Ännu färre har förstått hur stort hans och firmans internationella närverk faktiskt är.
Shamkhanis oljeimperium representerar nämligen betydande delar av såväl den iranska som den ryska oljeexporten, avslöjar Bloomberg.
Djupgräv avslöjade nätverk och rysk olja
Bloombergs avslöjande om Hectors verkliga identitet och hans väg till makten bygger på intervjuer med dussintals personer som är inbegripna med verksamheten och nätverket, både från in- och utsidan.
Avslöjandet berättar om en sprudlande skuggekonomi med hemliga oljeflottor som vuxit fram efter invasionen av Ryssland 2022. Den visar också om ett fördjupat samarbete mellan Teheran och Moskva.
Sanktioner hindrar inte handeln av olja
USA har ålagt handeln med rysk och iransk olja med sanktioner, men flera stora länder tar inte del i dem. Hossein själv är inte heller sanktionerad och Förenade Arabemiraten hindrar honom inte från att handla råolja från Iran eller Ryssland.
För USA innebär det en utmaning, för samtidigt som man vill knipa åt handeln och begränsa sina fienders intäkter så vill man inte riskera en destabilisering av oljemarknaden.
Det skulle sannolikt innebära kraftigt höjda olje- och bensinpriser, vilket i förlängningen skulle kunna förarga amerikanska väljare bara månader innan ett viktigt presidentval.
Delar av flotta sanktionerad
Även om Hossein Shamkhani i mångt och mycket duckat sanktioner så är flera av hans skepp ändå svartlistade. Men enligt Bloombergs källor är över 60 skepp fortfarande fria från USAs sanktioner.
Hossein “Hector” Shamkani har mottagit frågor från Bloomberg. Han själv bekräftar att han ägnar sig åt oljehandel, men menar att han enbart handlar på marknader som är osanktionerade.
Och även om han möter en del utmaningar, främst kopplade till USAs försök att hindra flödet av rysk och iransk olja, så menar Bloomberg att det inte hindrar honom från att utveckla firmorna i sitt nätverk. Allt med det övergripande målet att se till att ländernas olja flödar fritt.
Läs mer: Wall Street: Så lågt blir oljepriset nästa år. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.