I ett försök att investera hållbart drar sig många banker och offentliga aktörer ur investeringar i olja, gas och kol. Men hedgefonderna blir kvar. Just nu har de fest.
Hedgefonderna tar över oljan när andra divesterar
Mest läst i kategorin
“Det är en så enkel och god idé,” säger Crispin Odey, grundare av Odey Asset Management, till Financial Times.
“De är så måna om att göra sig av med oljetillgångar att de lämnar kvar fantastiska utdelningar på bordet.“
Det här året har Odey Asset Management byggt upp en position inom olje- och gasbranschen. De äger bland annat aktier i norska Aker BP och Asien-centrerade Jadestone Energy, där aktievärdet har gått upp med mer än 40 procent.
Pensionsfonder, välgörenhetsorganisationer, trossamfund och universitet drar sig ur sina fossila investeringar. Klimatgruppen Divestinvest har fått löfte från 1 300 organisationer om att de ska sluta satsa sina sammanlagda tillgångar på 14 500 miljarder dollar i olja och gas.
Hedgefonderna flockas kring oljan
Men Odey är inte ensam om att gå emot den strömmen. Hedgefonerna Taconic och Kite Lake satsar i norska energibolaget Noreco. Anaconda Invest har köpt upp delar av ShaMaran Petroleum och australiensiska Santos. Bison Invest har valt kanadensisk olja och gas genom Baytex Energy Cap och amerikanska SandRidge. Aktievärdet ökar, tillsammans med utdelningarna.
“Folk förstår inte hur mycket pengar du kan göra på saker som människor hatar, säger Bison Invests medarbetare Josh Young. Han tillägger att just Bison undviker de “smutsigaste bolagen”.
Just hedgefonder omgärdas av färre krav och mindre insyn än andra stora investerare, och de drar just nu nytta av ett stigande pris på olja och gas.
De för också fram budskapet att de själva gör branschen en tjänst, dels eftersom de menar att investeringar i gröna näringar börjar bli för stora för att faktiskt vara hållbara, dels för att olje- och gasbolagen behöver pengar om de också ska kunna ställa om till renare energi.
Läs också:
WTI-oljan över 80 dollar – första gången sedan 2014
Meningslöst att dumpa aktier som straff för dålig ESG
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.