Gasledningen Nord Stream 2 har tidigare stött på flera förseningar. Efter nya sanktioner mot projektet riskerar nu gasledningen också att förvärra det geopolitiska läget.
Hårdare sanktioner sätter gasledningen i gungning
Mest läst i kategorin
Gazprom fick nyligen godkännanden från den danska och tyska regeringen om att dra gasledningen Nord Stream 2 de sista 75 kilometerna av den totala sträckan på 1 200 kilometer.
De goda nyheterna för Gazprom var dock inte långvariga.
Under tisdagen riktade USA:s regering sanktioner specifikt mot det ryska skeppet som färdigställer den sista biten av gasledningen, rapporterar Politico.
Kritiska röster
Sanktionsnyheterna kommer när det geopolitiska läget kring Nord Stream 2 redan har blivit allt mer skört.
Efter att ryska oppositionsledaren Alexei Navalny – som i fjol blev utsatt för ett förgiftningsförsök – sitter fortsatt häktad i Moskva har kritiska röster riktats mot den tyska regeringen gällande gasledningsprojektet.
Kritik från flera kanter pekar på att ett ökat beroende av rysk gas inte är försvarsbart från ett säkerhetsperspektiv.
Den tyska regeringen avfärdar dock kritiken – och hävdar att det inte är deras roll att lägga sig i kommersiella investeringar.
”Den federala regeringens position om Nord Stream 2-projektet, vilket är ett kommersiellt projekt, har presenterats ofta nog och har inte förändrats”, säger Steffen Seibert, talesperson för den tyska regeringen.
Fortsatt friktion
Den amerikanska regeringen delar dock inte den tyska bedömningen och har redan nu meddelat flera företag om de sanktionsrisker som det innebär att associeras med projektet.
”De som hjälper och är tillmötesgående i detta ryska elakartade påverkansprojekt måste gå ur nu eller möta konsekvenserna”, skriver en talesperson från USA:s utrikesdepartement i ett mejl till Politico.
Svår position för Biden
Till skillnad från en stor del av den politik som Donald Trump genomförde under sin tid som president väntas inte sanktionerna mot ryska energiprojekt att rivas upp av Joe Biden när han tar över i Vita huset.
Samtidigt har Biden kampanjat på att ta USA:s utrikespolitik tillbaka till det tillståndet det var innan Trump blev president – vilket sätter honom i en snårig sits när relationen till Tyskland blir allt mer bräcklig.
Läs mer: Trump skärper restriktioner mot kinesiska techbolag
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.