Världens snabbast växande ekonomi är en total outsider, det är ett land som sällan eller nästan aldrig figurerar i nyhetsspalterna.
Här växer ekonomin snabbast i världen – jätteskräll!
Mest läst i kategorin
CNBC berättar att Guyana i Sydamerika positionerat sig som världens snabbast växande ekonomi tack vare inkomsterna från landets oljeproduktion och exportsektor.
Fitch Solutions prognos är att landet med omkring 800 000 invånare det kommande fem åren får en tillväxt på imponerande cirka 115 procent, en “explosiv tillväxt i år” inkluderad, skriver den amerikanska nyhetskanalen och uppger att Internationella valutafonden (IMF) räknar med att landet i slutet av 2023 växer med 38 procent, vilket inte oväntat betecknas som “extremt snabb” BNP-tillväxt.
Väntas snart producera över en miljon fat olja
Enligt BMI, en enhet inom Fitch Solutions, är den prognosticerade ekonomiska tillväxten för Guyana till stor del avhängigt hur snabbt landet kan ta ytterligare oljeproduktion online.
Om fyra år, 2027, är förväntan att landet producerar över en miljon fat olja per dag.
I dagsläget ligger oljeproduktionen på cirka 390 000 fat olja per dag, framgår det.
“Guyanas robusta tillväxt har varit, och kommer att fortsätta att vara, driven av en snabb expansion av oljeproduktionen”, säger experten Andrew Trahan på BMI inom Fitch Solutions i artikeln.
På senare år har landet gjort en rad stora oljefyndigheter som redan berikar nationen mångfalt.
Högst tillväxt och världens snabbast växande ekonomi
I fjol hade Guyana en BNP-tillväxt på 62,3 procent, vilket är världsrekord, konstaterar CNBC.
Men det är inte bara det “svarta guldet” som är vinnande koncept, stora investeringar görs även i transport- och bostadssektorn, samtidigt som IMF-rapporten visar att Guyanas jordbruks-, gruv- och stenbrottssektorer går starkt.
Valerie Marcel vid tankesmedjan Chatham House konstaterar att Guyana gått från att vara en av de fattigaste karibiska länderna till en “exceptionell tillväxt”, som väntas bli högst i världen i år igen.
Kantas av korruption och brottslighet
“Över tid kommer oljepriserna att vara ganska volatila och så småningom förbli låga. Därför är det oerhört viktigt för Guyana att diversifiera sin ekonomi”, varnar Valerie Marcel i CNBC-intervjun och tillägger att länder som är beroende av oljeintäkter också riskerar att bli föremål för korruption.
En snabb tillväxt i en sektor kan dessutom, lite paradoxalt, skada ekonomin på bred front, menar hon.
När det gäller korruption brottas redan Guyana med det, samt organiserad brottslighet, enligt Andrew Trahan på BMI inom Fitch Solutions.
“Inflödet av oljevinster kan förvärra splittringen”, säger han samtidigt och hänvisar till landets historia av djupa klyftor mellan Guyanas indo- och afroguyananska befolkningar.
Läs även: Hit ska du resa 2023 Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.