Försvarsaktier har under de senaste åren ratats av fler och fler av ESG-skäl (environmental, social and governance), men nu går trenden åt andra hållet både i Sverige och internationellt.
Har försvarsaktier nu blivit ESG?
Mest läst i kategorin
I en opinionsartikel hos Financial Times skriver Merryn Somerset Webb, chefredaktör för MoneyWeek, att ESG-investerare tenderar att fokusera så mycket på miljö att de glömmer bort det sociala spektrumet i hållbarhets-kategorin.
Hon frågar sig om inte våra samhällens välbefinnande och upprätthållandet av vår levnadsstandard, alltså S:et i ESG, kan behöva en bredare definition. Hon använder försvarsindustrin som exempel.
“Om du levererar vapen till den invaderade underdogen i en oprovocerad strid, eller till de länder som stöder den nämnda underdogen att passera igenom, skulle vi inte kunna registrera din aktivitet under S som något socialt gott. Säkert.”
Med referens till Ukraina, förstås.
SEB ändrade sin policy
Svenska Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) nämns specifikt i texten, då de bestämde för ett år sedan att ingen av bankens fonder skulle röra försvarsindustrin, men nu i dagarna har SEB ändrat sig och sex fonder får nu köpa försvarsaktier.
“Man kan säga att det bara är sex. Men man kan också säga att principen är död, nu bråkar vi bara om kvantitet”, skriver hon och poängterar samtidigt att SEB:s fonder dock sannolikt missat den 30-procentiga uppgången i den svenska försvarskoncernen Saabs aktie.
Det är inte bara SEB som svänger. Analytiker hos Citibank har också nyligen framhållit att “Försvar kommer sannolikt i allt högre grad att ses som en nödvändighet som underlättar ESG som företagsamhet såväl som att upprätthålla fredsstabilitet och andra sociala nyttigheter.”
“Behöver ingen ESG-förvaltare”
Merryn Somerset Webb tycker att de allra flesta börsnoterade företag bidrar med något positivt, och hon anser att idén om ett ramverk som ska exkludera sektorer (som försvar) från diskussioner om hållbarhet är död. Hon menar att ESG snart står för allt – och ingenting.
“Så om du vill investera hållbart på lång sikt i företag som erbjuder något till samhället behöver du faktiskt ingen ESG-fondförvaltare”, summerar hon.
Läs även: Fonden sålde innehavet i Saab precis innan aktien rusade
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.