Handelsbankens seniora ekonom Helena Bornevall kallar Riksbankens räntehöjning för ett stort trendbrott efter 25 år med minskande bolåneräntor.
Handelsbanken: Bolåneräntor kan sänka ekonomin
Mest läst i kategorin
I 25 år har den svenska ekonomin levt med låg ränta på bolån. Nu innebär Riksbankens räntehöjning att den höga belåningen får omedelbara konsekvenser på bostadsmarknaden, skriver Bloomberg. Men inte bara det. De kombinerade effekterna av inflation, högre räntor och aldrig tidigare skådad belåning är något som int einträffat i den svenska ekonomin tidigare, menar Bornevall.
”Vi har aldrig varit i en situation där räntor ökar samtidigt som hushållen pressas av prisökningar, i kombination med den skuldsättningsnivå som vi har idag”, säger hon
Också andra mäklare och banktjänstemän på den svenska bolånemarknaden är oroade. Man märker också av en ökad försiktighet på marknaden.
Bolåneräntor överkomliga – men konsumtionen mindre
Bloomberg kallar Riksbankens vändning 28 april för en U-sväng i svensk ekonomi efter att Ingves tidigare signalerade att Riksbanken int skulle röra räntorna förrän 2024. Inte sedan 2014 har räntan legat på mer än en procent.
Det svenskarna lånar allra mest till är bostäder. Den belåningen har ökat ännu mer under pandemin, inte bara för att utbudet är för litet, utan också för att svenskarna hade väntat sig att coronastimulanserna skulle vara kvar under lång tid, skriver Bloomberg.
Helena Bornevall tror inte att det här kommer att leda till en situation där folk får lämna hus och hem på grund av räntan. Allt tyder på att större delen av de belånade hushållen kommer att klara höjningarna. Däremot kan den höga belåningen leda till att vi drar ned på annan konsumtion. Arbetsmarknaden blir då också riskutsatt.
”Risken är att det sätter igång något som inte var avsett”, säger Bornevall till Bloomberg.
Läs också:
Nu blir dina bundna bolån dyrare
Bostadskön del av fuck off-kapital
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.