Dagens PS

Skulle göra miljardaffär – hade bara 1 dollar på kontot

Den självutnämnde riskkapitalisten skulle rädda det krisande bolaget Virgin Orbit. me tyvärr hade han inga pengar på kontot.
Den självutnämnde riskkapitalisten skulle rädda det krisande bolaget Virgin Orbit. me tyvärr hade han inga pengar på kontot. (Foto:Matt Hartman/AP/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

“Att lova runt och hålla tunt” är en kär gammal sägning som återkommande satt näringslivet på prov. Det fick en självutnämnd riskkapitalist nyligen lära sig den hårda vägen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om Matthew Brown, 34, lovade för mycket?

Det är faktiskt bara förnamnet.

Det var i mars 2023 som Brown i egenskap av självutnämnd riskkapitalist erbjöd sig att förvärva Richard Bransons före detta satellitföretag Virgin Orbit för 200 miljoner dollar, motsvarande 2 miljarder kronor.

Ett utåt sett, gudasänt bud, som kom in dagar efter Virgin Orbit satt sin verksamhet på paus med anledning av finansieringsproblem, skriver Fortune.

Bara en hake

Att Brown i ett CNBC-program berättade att han befann sig i slutskedet av förhandlingar för att ta över det kämpande bolaget ledde följaktligen till en kortvarig uppgång i Virgin Orbits aktie.

“Vi är i aktiva diskussioner för att injicera tillräckligt med kapital för att göra dem kassaflödespositiva”, sade Brown då.

Det fanns egentligen bara en hake.

Några miljarder fanns inte.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Skralt på kontot

På Browns konto skramlade en blygsam summa om 1 dollar omkring. Kapital som han med hjälpa av en förfalskad skärmdump försökte förvanska till 182 miljoner dollar.

Så blev det alltså inte.

Den påstådda affären kunde inte finansieras. Virgin Orbit tvingades till konkurs och fick avskeda mer än 85 procent av sin personal.

Får svara till SEC

Och Brown?

Han får nu möta konsekvenserna av sin tomma löften sedan United States Securities and Exchange Commission, SEC under måndagen lämnat in en stämningsansökan i en federal domstol i Texas.

Där konstaterar den amerikanska myndigheten att Brown gav “falska och vilseledande uttalanden och utelämnade information om sin investeringserfarenhet och tillgängliga medel för att göra ett sådant erbjudande”.

Lovat runt? Vi sade ju det.

ANNONS

Läs även:

Så blev “Seinfeld”-skämt ett miljonbedrägeri. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS